POSLE 10 GODINA PRESTIŽNA NAGRADA: Naša Milka Stojanović među 100 najboljih muzičara sveta
Foto: Printskrin Youtube

BRAVO!

POSLE 10 GODINA PRESTIŽNA NAGRADA: Naša Milka Stojanović među 100 najboljih muzičara sveta

Pop kultura -

Međunarodni biografski centar u Kembridžu ponovo je, posle 10 godina, uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanović, među sto najboljih muzičara sveta.

Iz Kembridža su, između ostalog, naveli da Stojanović, kao nosilac ovog prestižnog priznanja, može biti sigurna "u svoje mesto u istoriji i zadovoljna činjenicom da njen rad nije samo primećen, već i priznat kao izvanredan".

U svakoj godini samo sto najboljih svetskih muzičara iz svih disciplina ima priliku da se nađe na ekskluzivnoj listi, a Milka Stojanović je prvi put bila uvrštena 2007. godine.

"Milka Stojanović potvrđuje eruptivnu glasovnu snagu i istovremeno predstavlja demonstraciju pravog pevačkog čuda...Ona peva čudesno, precizno i muzikalno. Njen glas je kao kanon u službi najčistije pevačke škole, obojen nezadrživim temperamentom....Odavno nismo čuli pevača ovakvih kvaliteta...", samo su neki od zapisa inostranih kritičara koji su pratili nastupe primadone tokom njene bogate karijere.

foto: Printskrin Youtube

Stojanović (80) je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevoj operi "Bal pod maskama" i u prvih nekoliko sezona otpevala gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Nastupala je na svim značajnim operskim scenama sveta.

U Narodnom pozorištu je debitovala 1960, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku, a zatim ponovo u srpskom nacionalnom teatru do 1993.

Prema sopstvenom priznanju, na nju su najveći uticaj imali otac i ujak (Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939), a učestvovala je u prvom izvođenju u Srbiji Verdijevih opera "Nabuko" i "Atila" i Belinijeve "Norme".

foto: Printskrin Youtube

Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je i "Golden Voice" koje joj je dodelio njujorški časopis "Opera News" na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka.

Sto najboljih muzičara sveta, koje je odabrao Međunarodni biografski centar u Kembridžu, dobiće medalju ograničene serije, dizajniranu od strane tvoraca kraljevskih simbola za svetske monarhije i iluminirani sertifikat, štampan u punom koloru na najfinijem pergamentu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track