IVAN ŽIVKOVIĆ O FILMU SRBIJA, 100 GODINA NAKON SOLUNA: Svet je bio na našoj strani, a gde smo danas?
Foto: Dragana Udovičić

VAŽNO

IVAN ŽIVKOVIĆ O FILMU SRBIJA, 100 GODINA NAKON SOLUNA: Svet je bio na našoj strani, a gde smo danas?

Pop kultura -

U godini kad obeležavamo 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu, naša kinematografija biće bogatija i za dokumentarac "Srbija, 100 godina nakon Soluna".

Reditelj Ivan Živković uveliko snima filmu po scenariju Miloša Rajkovića i preispituje ulogu Solunskog fronta u našoj istoriji, kao i poziciju zemlje u međunarodnoj zajednici tada, ali i danas.

- Okupili smo se oko ideje kakve pouke možemo da izvučeno nakon 100 godina. Za tumačenje istorijskih događaja neophodna je vremenska distanca. Prošlo je dovoljno vremena da možemo objektivno da sagledamo gde smo stali kao zemlja - objašnjava Živković, reditelj koji se posle igranog debija "Hadersfild" našao i na špicama serija "Vere i zavere", "Ubice mog oca" i "Senke nad Balkanom".

- Mi smo tada bili Srbija, a i danas smo, a fokus svetske pažnje bio je na nama. Istorijski gledano, pre 100 godina ceo slobodan svet bio je na našoj strani. Srpska zastava se tada vijorila iznad Bele kuće, a Francuska je za nas govorila da smo mi njen najvažniji saveznik. U kakvoj smo sada situaciji i zašto je to tako - o tome govori ovaj film. Pokušaćemo da kroz razgovore s istoričarima odgovorimo šta je dovelo do toga da je Srbija danas u takvoj poziciji - kaže Živković.

Ivan sa Anicom Dobrom na snimanju serije 'Koreni
Ivan sa Anicom Dobrom na snimanju serije "Koreni"foto: Vladimir Šporčić

Okosnica filma biće razgovor istoričara, ali deo scena biće i snimljen. - Bavićemo se probojem Solunskog fronta, stradanjem i velikom pobedom. Imamo neka dva nivoa - istorijski i prozni. U igranom delu pokušaćemo da prikažemo sudbinu naroda. U dokumentarnom programu drama se pronalazi u samom događaju. U igranom je lakše jer kontrolišemo šta je priča i imamo slobodu da je prilagodimo seriji. Ovakvom događaju drame ne manjka. Zanimljivo je i samo ukrstiti mišljenja o dva događaja - zaključuje Živković. Snimanje filma podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu za medijske sadržaje u 2018. godini, a premijerno će biti prikazan na jesen.

foto: Damir Dervišagić

O seriji "Koreni": Uživaćete u glumi Žarka Lauševića

Pored filma, Živkoviću u narednoj sezoni izlazi nova serija "Koreni". - Veoma sam zadovoljan. Ostali smo u duhu onoga što je Dobrica Ćosić napisao. Žarko Laušević je fenomenalan i gledaoci će uživati u njegovoj glumi.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track