DOSTOJEVSKOM  JE TREBALO 2 GODINE DA NAPIŠE BRAĆU KARAMAZOVE: A srpskom čitaocu 5 godina da pročita i vrati knjigu! Sad će biblioteka na OVAJ način da se izbori sa zaboravnima...
Foto: AP/Ilustracija

BUDIMO ODGOVORNI

DOSTOJEVSKOM JE TREBALO 2 GODINE DA NAPIŠE BRAĆU KARAMAZOVE: A srpskom čitaocu 5 godina da pročita i vrati knjigu! Sad će biblioteka na OVAJ način da se izbori sa zaboravnima...

Pop kultura -

Biblioteke u Srbiji imaju probleme sa zaboravnim čitaocima, a sad su u Kragujevcu osmislili kako da nateraju članove da im vrate knjige koje drže već godinama

Fjodoru Dostojevskom trebalo je manje od dve godine da napiše "Braću Karamazove", a zaboravnom čitaocu iz Kragujevca više od pet da je pročita i vrati. Još oko 1.100 korisnika prisvojilo je više od 2.000 knjiga koje su vlasništvo biblioteke. Studenti su najzaboravniji, a najtraženija je stručna literatura.

Biblioteka "Vuk Karadžić" ima 12.000 članova, a samo prošle godine pozajmljeno je 106.000 knjiga, najviše u Srbiji. Ažurni su u uzimanju, a koliko su odgovorni kada treba da ih vrate?

"Pojedini iz određenih razloga ne vrate knjige na vreme. Navode razloge, a to su putovanja u inostranstvo ili određene bolesti", objašnjava Nikola Stanković iz Narodne biblioteke "Vuk Karadžić".

U riznici pisanog dara je 75.000 naslova, a mnoge nije moguće ponovo nabaviti. Zbog loših čitalačkih navika neke police su poluprazne. Zato će, od 1. septembra novčana nadoknada za nevraćene knjige iznositi dva dinara po danu.

Kako bi podstakla građane da vrate pozajmljene knjige, ova biblioteka pokrenula je akciju "Zaboravni čitaoci" i omogućila članovima da knjige, bez plaćanja nadoknade, vrate do 31. avgusta.

foto: Printscreen YT

Kurir.rs/RTS/Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track