NADMENI MANULAĆ IZ LEBANA OTKRIVA: Ako nemaš talenta, džaba ti akademija! Nisam imitirao Cileta, napravio sam NEŠTO POTPUNO NOVO! (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović

ZVEZDA ZONE ZAMFIROVE 2

NADMENI MANULAĆ IZ LEBANA OTKRIVA: Ako nemaš talenta, džaba ti akademija! Nisam imitirao Cileta, napravio sam NEŠTO POTPUNO NOVO! (FOTO)

Pop kultura -

Nikola Stošić, mladi i korpuletni glumac kojem je poverena uloga Manulaća u "Zoni Zamfirovoj 2", osvojio je srca širom Srbije u svojoj debitantskoj roli! Inače, on pored pozorišne ne zapostavlja ni televizijsku karijeru, te ćemo ga tako od ove jeseni gledati u novim epizodama "Urgentnog centra", gde će biti u ulozi pacijenta Gorana. Danas, Nikola važi za jednog od najboljih glumaca na jugu Srbije, a mi smo se u razgovoru sa njim vratili nekoliko godina unazad, na početak snimanja "Zone".

Naime, kada je pre pet godina najavljeno snimanje drugog dela "Zone Zamfirove" pored najvećih imena srpskog glumišta stidljivo se provlačilo i njegovo ime. Talentovani mladić iz Lebana, pripremajući se za već odavno dodeljen lik konobara Pajčeta, nije ni slutio šta ga čeka petnaest dana pre početka snimanja! Reditelj Jug Radivojević samo par dana pre početka odlučio je da Nikoli pruži najveću šansu u karijeri, koju je ovaj oberučke prihvatio.

"Mene je Jug Radivojević petnaest dana pre početka obavestio da se odlučio da mi dodeli lik Manulaća. Poslali su mi scenario i odmah sam počeo da radim na liku. Pustio sam film i još jednom odgledao Ciletovog Manulaća i shvatio sam da ne želim da idem na imitaciju, jer to ne bi bila gluma, već sam želeo da napravim jedan potpuno nov lik. Manulać u drugom delu je pametniji, normalniji ali i nadmen", kaže Nikola.

Inače, glumom bavi od šeste godine i dodaje da ga je oduvek privlačio "magični svet glume".

"Oduvek me je privlačio odlazak u pozorište. Uživao sam gledajući sve te ljude, koji glume nekog drugog, i u nekim trenucima zamišljao sam sebe u nekoj od uloga. U tim trenucima sam bio deo nečeg magičnog. Ta opijenost glumom, potreba da budem deo nje, sve je to bilo jako".

Iako mu je tek 23, iza sebe ima dosta iskustava na daskama koje život znače. U teatru "Gimnazijalac" čiji je jedan od osnivača glumi devet godina. Neke od predstava u kojima smo mogli videti Nikolu su "Mlaćenici plaćenici" uloga brata Marinka, u "Porodičnim pričama" Nikola je bio Vojin, a u predstavi "Barbelo o psima i deci" se publici predstavio kao Zoran. U "Profesionalcu" se predstavio kao ludak, a u Nušićevoj "Autobiografiji" je bio Otac, Katiheta, Profesor i Učitelj. U lebanskom amaterskom pozorištu "Katarza" glumio je u predstavama Laki komad, Kolektivna terapija 2 i Priče sa Jablanice. A takođe, ima i svoju monodramu naslovljenu "Čovek da budem" u kojoj nas upoznaje sa Sotirom.

foto: Emilija Jovanović, Promo

Učestvovao je na raznim festivalima širom Srbije, a neke od nagrada koje je dobio su Nagrada za autentičnu komičnu igru "Marinka" u "Mlaćenici plaćenici" na SAPS-u u Lebanu 2010. Nagrade za najbolju mušku ulogu u predstavama "Porodične priče" i "Barbelo o psima i deci", a na pozorišnim susretima u Kragujevcu osvojio je posebnu nagradu za lik Vojina. Na festivalu "Zlatna kulisa" u Kragujevcu Nikola je dobio nagradu za najbolju epizodnu ulogu. Na smotri amaterskih pozorišta Srbije u Lebanu je više puta nagrađivan za najbolju mušku ulogu, epizodnu ulogu, posebno glumačko ostvarenje. A ove godine je osvojio posebno priznanje za najboljeg komičara SAPS-a 2018-e godine. Pohađao je i školu glume Nade Blam.

Kako nam objašnjava, glumački uzori su mu Danilo Bata Stojković i Taško Načić, i kaže da je uvek kritičan prema sebi, te da se trudi da uvek iz sebe izvuče maksimum. Na pitanje da li je osećao pritisak što je u "Zoni Zamfirovoj" bio jedini glumac naturščik odgovorio nam je:

"Nisam imao nikakvog pritiska jer sam od početka oberučke prihvaćen i od naših bardova a i od strane mlađih kolega. Bili smo svi kao porodica dok smo radili na stvaranju filma. Zato smo i stvorili film koji će ostati u amanet našim naslednicima. – kaže Nikola i dodaje : Stekao sam veliki broj prijatelja među glumcima, danju smo radili a na pauzama i po završetku snimanja družili. Uvek sa nama i bila naša najveća glumačka imena i na nas gledali kao na svoju decu".

Glumac je, takođe, pristalica teze da ne možeš biti glumac ako nemaš talenta.

"Ne mislim da je akademija presudna da bi bio dobar glumac, ako nemaš talenta, džaba ti akademija".

Pored Manulaća, Nikolu smo u televizijskim ostvarenjima mogli videti kroz lik Bolničara u seriji "Selo gori a baba se češlja". U razgovoru, osvrnuo se i na saradnju sa Radošom Bajićem.

"Radoš je pre svega divan čovek, glumac i reditelj. Voli da da šansu mladim glumcima da se probiju i pokažu svoj talenat. Ja sam mu veoma zahvalan na tome".

Iako smo pokušali da na kraju razgovora saznamo šta bi Nikola Stošić bio da nije glumac, Nikola nam je samouvereno rekao:

"Nikola bi opet, opet i opet bio glumac".

Svoje bogato glumačko iskustvo se ne libi da prenese i na mlađe kolege, te je tako ovog leta bio supervizor predstave "Kalča sa onoga sveta" u izvedbi mladih glumaca amatera iz Žitorađe. Mnogi mu predviđaju karijeru vrsnog komičara, a sigurno je da je Nikola Stošić svojevrsni reprezent juga Srbije i svog rodnog Lebana.

foto: Emilija Jovanović, Promo

(Kurir.rs, N. T/ Foto: Promo, Emilija Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track