IZLOŽBA FIGURAE FEMINE: Zaronite u FANTASTIČAN svet IVANE ŽIVIĆ i ostanite bez DAHA (FOTO)
Foto: Ivana Živić

Otvaranje 6. novembarA

IZLOŽBA FIGURAE FEMINE: Zaronite u FANTASTIČAN svet IVANE ŽIVIĆ i ostanite bez DAHA (FOTO)

Pop kultura -

Slikarka Ivana Živić sprema izložbu „Figurae Femine“, u organizaciji likovnog udruženja Pigmalionm, koja će biti otvorena 6. novembar, a trajaće sve do 31. decembar.

Tokom izložbe „Figurae Femine“ moći ćete da vidite dvanaest slika u ulju na platnu na kojima je umetnica radila poslednje dve godine.

foto: Ivana Živić

"Slikarstvo Ivane Živić, iako počiva na klasičnim slikarskim postulatima, neobična je višeslojna sinteza figuracije i fantastike. U koštac sa sadašnjim vremenom, pritiskom i neizvesnošću, Ivana nam nesebično daruje dela akcentovane svetlosti, jedinstvenog vremena, kompozicionog sklada i sceničnosti, koja slave boju u njenom punom značenju. Priroda i ljudi bili su dosadašnji izazovi (u ranim radovima) ove umetnice, a u poslednjih pet godina lajt motiv Ivaninog stvaralaštva postale su ženske figure - plivačice smeštene u neobične, impozantne enterijere, često i devastirane - pune vode. Fascinacija vodom, u opusu Ivane Živić, može da se tumači dvojako - ono što je svakako primarno je snažna emocija koja potiče iz realnih životnih situacija, a transponovana je ekspresijom lica i govorom tela glavnih protagonistkinja. Ono što posmatrač doživljava je osećaj slobode, lakoće, nesputanosti...iako su u pitanju netipični prizori, odnosno specifični imaginarijum ove umetnice.

foto: Milan Kostić

Prizor i detalj u opusu Ivane Živić osnova su za nadrealnu priču, odnosno ona svakodnevno prenosi u neobično...mnoštvom finesa. Plivačice su izdvojene od pozadine, gracilno zasecaju tkivo slike, uranjaju, lebde i kreću se... i tako stvaraju iluziju vode. Figure su usamljene, zaustavljene u tim imaginarnim prostorima, raskošnim kulisama neobičnih zdanja, ali i ruiniranim prostorima i stepeništima... na taj način bivstvuju - dok istražuju sopstveni unutrašnji svet.

foto: Ivana Živić

Umetnost Ivane Živić istovremeno nudi utočište posmatraču, ali predstavlja i težnju za slobodom. jer u njenom stvaralaštvu sinonim za slobodu je žena", napisala je likono kritičar Maja Živanović.

foto: Ivana Živić

Živićeva je diplomirala (2004) i magistrirala (2006) slikarstvo na FLU, od kada je prisutna na internacionalnoj sceni sa 20 samostalnih i 50 grupnih izložbi.

Od 2006. je stalna članica Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS).

Dobitnica je većeg broja nagrada za slikarstvo i crtež (od čega izdvajamo drugo mesto fonda Vladimir Veličković 2016), i učesnica je brojnih umetničkih rezidencija: Mesec Srpske umetnosti, ArtHub AbuDhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj, 2009, GLO’ART, Belgija, 2015.

Njeni radovi se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

Živi i radi u Beogradu.

foto: Ivana Živić

Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2018. godine u Galeriji NLB Banke, Bulevar Mihajla Pupina 165v.

Kurir.rs/Foto Prinvatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track