REDITELJ GAGA ANTONIJEVIĆ OTKRIVA: Vučić je bio na ivici suza dok je gledao film Zaspanka za vojnike! (VIDEO)
Foto: Vladimir Šporčić

slavni režiser o svom novom projektu

REDITELJ GAGA ANTONIJEVIĆ OTKRIVA: Vučić je bio na ivici suza dok je gledao film Zaspanka za vojnike! (VIDEO)

Pop kultura -

Predrag - Gaga Antonijević, srpski reditelj sa najdužim i najuspešnjim stažom u Holivudu, posle skoro tri decenije predstaviće nam se jednim domaćim filmom.

Njegova “Zaspanka za vojnike”, rađena prema knjizi Stevana Jakovljevića “Srpska trilogija”, biće prikazana u četvrtak u 20.30 u Sava centru, i to ni manje - ni više nego na državnoj proslavi završetka Prvog svetskog rata.

"Zaspanka, latinski Gentiana verna, samonikli je cvet, dosta otporan i tvrd, koji stoka ne jede, a predanje kaže da raste na grobovima vojnika, ima ga na Kajmakčalanu. Mi smo to uzeli kao pesnički lajtmotiv za naziv filma", kaže Antonijević.

On kaže da je dugo nosio ovu priču u sebi.

"Evo, sedma, osma godina od nastanka ideje do premijere. Ja imam sklonost ka izučavanju istorije i paralelne istorije, radio sam i ranije ratne filmove, poput "Spasitelja", ali imam fascinaciju Prvim svetskim ratom i Prvi srpskim ustankom, tom srpskom revolucijom iz 1804. To su bile velike teme koje su me oduvek interesovale. Proučavao sam ih na amaterskoj osnovi, ali dosta predano. Prvi rat od najranije mladosti je prisutan u mojim razmišljanjima. Rešili smo Nataša (Drakulić, scenaristkinja, prim. aut.) i ja da napravimo scenario na tu temu i to onda kada još nije bilo naznaka da bismo mogli da snimimo film", ističe on.

foto: Promo

Kuriozitet ovog filma je i taj što neće biti nijedne psovke. U stvari skoro ni jedne...

"Ima samo jedna, omaž majoru Kursuli iz "Marša na Drinu". "Zaspanka" se u epskom svetonazoru naslanja na "Marš na Drinu". Nema psovki, govori se autentičnim jezikom iz knjige Stevana Jakovljevića "Srpska trilogija". Išlo se na pseudoulični žargon onog vremena jer ne znamo precizno kakav je taj govor bio. Rekoh da pravimo patriotsku čitanku. Za koga je pravimo? I za odrasle naravno, ali i za klince. Treba dete iz osnovne škole da dođe i da gleda, da roditelj ne sedi pored njega i da crveni, da mu objašnjava. Film nema grafičko krvavo nasilje. Ima velike drame, velike emocije, ljudi emotivno reaguju na njega", kaže Antonijević.

Kaže da je veoma zadovoljan što je film "Zaspanka za vojnike" postao državni u neku ruku i da će biti prikazan na državnoj proslavi kraja Velikog rata?

"Prvo, mi smo ga snimili teškim naporom. Činjenica je da ga je država delom i finansirala. Sada je, hvala bogu, na nekoliko projekcija dok smo ga privodili kraju, izazvao pažnju, bile su dobre reakcije i država Srbija, s obzirom na to da sada obeležava kraj Velikog rata, tražila je da ovaj film bude prikazan na proslavi. To je za nas veliko zadovoljstvo", kaže on i otkriva:

foto: Promo

"Predsednik Aleksandar Vučić je bio na ivici suza kad je gledao film. I svaka mu čast, moram da kažem. Ne znam da li znate, ja sam bio dosta aktivan oko nekih drugih političkih opcija. To mu nije smetalo kad je video film da bez obzira na moj i njegov politički istorijat, odmah ponudi da film bude na državnoj proslavi."

Antonijević kaže kako je bio angažovan u kampanji Vuka Jeremića ali da nije član stranke.

"Ranije se nisam angažovao, odnosno uvek sam bio u nekoj opoziciji kad malo bolje razmislim. Još od "Pokojnika". Pa ni "Spasitelj" nije bio prihvaćen od Miloševićevog režima, reakcije su bile negativne. Hrvatska vlada je 1998. zvanično zabranila prikazivanje tog filma u Hrvatskoj. Ovde nije sprečavan, ali nije ni podržan. Tako je bilo i u Sarajevu. Zato sam ubeđen da sam nešto dobro i tačno napravio. Posle pada Miloševića, nisam učestvovao ni u čemu sve do Vuka Jeremića. Pre svega zato što je on moj prijatelj. Mi smo sarađivali u Americi po mnogim osnovama i meni se jako dopadalo kako je nastupao tamo i kako je komuncirao sa Amerikancima. Odatle moje simpatije prema njemu, ja nisam član stranke", istakao je Antonijević.

Kurir.rs/Blic/Foto: Vlada Šporčić, Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track