dodela nagrade

ANDRAŠ URBAN DOBIO NAGRADU ZA PREDSTAVU RODOLJUPCI: Gromoglasnim aplauzom publika pozdravila reditelja! A evo šta je rekao o trenutno NEZAVIDNOJ situaciji i glumcima! (KURIR TV)

Pop kultura -

Pozorišnom reditelju Andrašu Urbanu večeras je uručena nagrada "Bojan Stupica" za režiju predstave "Rodoljupci" koja je izvedena pred prepunom salom Narodnog pozorišta.

Uz gromaglasne ovacije publike, Andraš je izrazio veliku zahvalnost zbog prizanja, ali i istakao da mu je bilo veoma teško da čuje glas glumca Predraga Ejdusa koji je i igrao u ovom komadu.

- Veoma sam zahvalan Ejdusu jer je mnogo učinio za ovu predstavu. Žao mi je što ne može da bude sa nama. Bilo mi je jako teško da čujem glas u predstavi. Srećan sam što sam dobio ovu nagradu i zbog glumaca jer su me prihvatili ovako čudnog kakav jesam. Ovaj ansambl je baš onakav kakav sam hteo da imam. Oni preuzimaju rizik i rade najbolje što mogu. Zato moram reći da sam ponosan na vas što se borite – rekao je Urban pružajući podršku glumcima koji se trenutno zalažu za smenu upravnika Dejana Savića i za bolje uslove u Narodnom pozorištu.

foto: Kurir

On je istakao da su oni primer šta znači biti dobar glumac.

-Oni nisu izabrali ovaj poziv da bi ga tek tako proćerdali već da bi uradili značajne stvari za sebe i za vas. Pokušavam biti nepolitičan ali ne može se. Ne možemo oterati Željka Hubača iz pozorišta. On je čovek koji je dokazao da radi dobro svoj posao. Glumci su procvetali. I zato se on ne može oterati. Istrajte i hvala vam – zaključio je Andraš.

Urban je rekao da mu je draga nagrada "Bojan Stupica" i da je i dalje smatra "jugoslovenskom nagradom".

Nagradu "Bojan Stupica" dodeljuju se od 1971. jednom u dve godine i ova pokriva period od aprila 2015. do marta 2017. godine.

Tročlani žiri za dodelu te nagrade za režiju, koji su činili Dimitrije Jovanović (predsednik), Ljiljana Todorović i Slavko Milanović, odluku je doneo jednoglasno, Oni su istakli da je Urban “Rodoljupcima” predstavio krik našeg društva koji je u velikom problemu ali se ništa ne preduzima da se to promeni.

Kurir.rs / Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track