NOVA PREMIJERA U ATELJEU 212: Migraniti su ljudi, a ne kontingent mesa koji u kontejneru stiže u Evropu!
Foto: Boško Đorđević

stvaranje čoveka

NOVA PREMIJERA U ATELJEU 212: Migraniti su ljudi, a ne kontingent mesa koji u kontejneru stiže u Evropu!

Pop kultura -

Migrantska kriza kroz emotivna iskustva različitih likova tema je predstave "Stvaranje čoveka" Tijane Grumić, a u režiji Ivone Šijaković, koja će se premijerno odigrati 5. decembra u Ateljeu 212.

foto: Boško Đorđević

Glumac Ivan Mihailović, koji tumači jednog od glavnih likova, istakao je da je veoma važno da se u pozorištu ukaže na ovu važnu temu, o kojoj se malo govori.

"Svuda se o migrantskoj krizi govori na političko korektan način ili se ne pominje uopšte. Niko se ne bavi migrantima kao ljudima sa individualnim biografijama i teškim sudbinama. To je bizarno. Predstavljaju ih kao meso u jednom kontejneru koje dolazi u Evropu. Zato mi želimo da kažemo da migranti nisu kontingent mesa, već ljudi, svako ponaosob", kaže Mihailović.

foto: Boško Đorđević

Tijana Grumić se u tekstu bavi i pitanjem medijske i umetničke reprezentacije ljudske tragedije, na taj način pokušavajući da jedan globalni politički problem sagleda iz više različitih uglova, a rediteljka Ivona Šijaković povodom toga kaže: "Važno je da istaknemo to današnje nemanje svesti o tome kako naši trivijalni postupci mogu da utiču na nekog". kaže Ivona, a nadovezuje se Slaven Došlo:

"Strašna je eksploatacija jada tih ljudi. Moramo skrenuti pažnju na oduzimanje čoveka od čoveka. Želimo sa scene da progovorimo istinu o tome na koji način se tretira to ko je kriv, odnosno na to što niko ne preuzima odgovornost za svoje postupke".

foto: Boško Đorđević

U "Stvaranju čoveka" učestvuju i Ivan Jevtović, Radomir Nikolić, Miloš Rušitović, Ivona Šijaković, Nikola Zečević i Dragana Đukić.

foto: Boško Đorđević

M. C. / Foto: Boško Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track