STEVAN LABUDOVIĆ JE BIO NACIONALNI HEROJ U ALŽIRU, A OVDE JE ŽIVEO SKROMNO! Dokumentarac Mile Turajlić o snimatelju Josipa Broza u Kopenhagenu!
Foto: Zorana Jevtić

premijera

STEVAN LABUDOVIĆ JE BIO NACIONALNI HEROJ U ALŽIRU, A OVDE JE ŽIVEO SKROMNO! Dokumentarac Mile Turajlić o snimatelju Josipa Broza u Kopenhagenu!

Pop kultura -

Dokumentarac "Dosije Labudović", autorke Mile Turajlić, uvršten je među 33 projekta za ovogodišnje izdanje koprodukcionog i finansijskog odeljka festivala CPH: DOX u Kopenhagenu.

Forum će biti održan od 26. do 28. marta, a nagrađivana autorka će se u Danskoj nadmetati u kategoriji "Sinema".

foto: FCS promo

""Dosije Labudović" je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljivi period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe "Galebom" do daleke Indonezije, Indije i Burme 1954. godine", objašnjava Mila.

Ona kaže da život njenog junaka dobija neočekivani zaokret 1959, kada je delegacija FLN došla da traži podršku od Josipa Broza Tita: "Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi tri godine, sve do osvajanja slobode".

foto: FCS promo

Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu.

"Stevan je preminuo u 91. godini 2017, a do tada je živeo u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok je u Alžiru uživao status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova životna priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film krenulo je mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom Samita nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Pokreta nesvrstanih", poručuje rediteljka.

Projekat filma "Dosije Labudović" podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond "Juroimidžis". Mila Turajlić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca "Sinema komunisto" i "Druga strana svega".

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track