KILOMETAR ZA KILOMETROM: Čitalački maraton je u punom trku
Foto: Promo

KILOMETAR ZA KILOMETROM: Čitalački maraton je u punom trku

Pop kultura -

Upravo je raspisan treći Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina i Izdavačka kuća Klett poziva sve zainteresovane autore da se prijave na veb-sajtu www.klett.rs. Konkurs će biti otvoren do 3. maja 2019. godine, a glavna nagrada za pobednički roman iznosi 500.000 dinara. Akcija je podržana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U želji da promoviše čitanje i naročito da utiče na stvaranje čitalačkih navika kod mladih čitalaca, Izdavačka kuća Klett nastavlja i u 2019. godini sa organizovanjem svoje društveno odgovorne akcije Čitalački maraton. Sitnim koracima na početku, a sada već u punom trku, ovaj nesvakidašnji maraton svake godine iznedri po pet sjajnih i rado čitanih romana namenjenih uzrastu od 11 do 14 godina, koji se štampaju u velikom tiražu.

U prvoj godini organizovanja akcije Čitalački maraton, na raspisani Konkurs za neobjavljeni roman pristiglo je 209 rukopisa. Stručni žiri i 142 člana Glavnog žirija, sastavljenog od nastavnika srpskog jezika i književnosti, odabrali su svojim glasovima pet rukopisa koji su odštampani u prvoj ediciji. Ovi romani čitali su se i analizirali na radionicama u čak 520 osnovnih škola. Čitalački klubovi formirani u školama brojali su 8.500 učenika.

Naredne godine, druge po redu, još više autora poslalo je svoje rukopise, pa je tako Stručni žiri imao zadatak da pažljivo pročita i pregleda njih 437. Stručni žiri i 157 članova Glavnog žirija i ovaj put su odabrali pet najboljih naslova, koji su štampani u okviru drugog kola edicije. Ove školske godine 9.500 članova Čitalačkih klubova uživa u nagrađenim romanima.

Svi učenici koji su članovi Čitalačkih klubova u osnovnim školama širom Srbije dobijaju pobednički roman na poklon, a pet najboljih romana čitaju i analiziraju tokom cele školske godine na radionicama koje stručno i uspešno vode njihovi mentori, nastavnici srpskog jezika i književnosti. Učenici tumačenjem romana za mlade razvijaju svoje kritičko mišljenje, formiraju životne stavove, ali i gaje ljubav prema knjizi. Ima li boljeg načina da se prevaziđe kriza čitanja kod savremenog mladog čitaoca do upoznavanja sa delima koja su pisana baš za njih, koja su im bliska i sa čijim junacima mogu da se sažive? Čitalački maraton upravo postoji kao dobar putokaz mladima na putovanju kroz svet književnosti.

foto: Promo

Pobednički roman drugog Čitalačkog maratona Jaje mleko voda... autorke Mine D. Todorović u školama je dočekan sa oduševljenjem. On govori o sudaru dvaju svetova, prateći prepreke na koje nailazi krotka devojčica Dara od trenutka kada dođe iz prirode u urbanu sredinu. Porodica u kojoj počinje da živi i odrasta ne može da poremeti ništa od Darine čistote, već devojčica počinje da utiče na održanje te porodice. Svi likovi u romanu imaju svoje realne padove, jedino Dara do kraja ostaje potpuno verna sebi. Ona je sakupljač sveta na ivici zaborava, a sve drugo što možete pronaći u romanu naša je savremena stvarnost. Kroz lik devojčice uviđamo posledice odrastanja u modernom društvu.

Reakcije učenika potvrda su važnosti akcija kao što je Čitalački maraton. Govoreći o knjigama iz edicije, učenici se slažu da na radionicama upoznaju i jedni druge, otkrivaju svoja razmišljanja, osećanja, strahove i tako pronalaze rešenja za mnoge današnje probleme na koje nailaze. Slažu se da su knjige po izboru tema drugačije od lektire na koju su navikli, savremene su i prate njihovo odrastanje, pa ih zbog toga rado čitaju. Sama forma radionica im sve romane predstavlja na kreativan način, tako da čitanje ne doživljavaju kao obavezu i opterećenje, nego kao zabavu.

Izdavačka kuća Klett očekuje da se još nastavnika i učenika priključi akciji u kojoj se zanimljivim pristupom približava čitanje tinejdžerima. Svaki novi mladi čitalac jedna je mala pobeda.

Detaljnije informacije o akciji i učešću na ovogodišnjem Konkursu za neobjavljeni roman možete pronaći na veb-sajtu www.klett.rs.

(Promo tekst)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track