MAJKU MU JE STRELJAO ČETNIK, OTAC POGINUO U PARTIZANIMA, A NJEMU JE TITO RADIO O GLAVI: Mnoge bi njegova JEZIVA sudbina SLOMILA, ali ne i Mišu Janketića! Ovako je MARŠALU stao na crtu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile/Profimedia

VELIKI I JAK ČOVEK

MAJKU MU JE STRELJAO ČETNIK, OTAC POGINUO U PARTIZANIMA, A NJEMU JE TITO RADIO O GLAVI: Mnoge bi njegova JEZIVA sudbina SLOMILA, ali ne i Mišu Janketića! Ovako je MARŠALU stao na crtu

Pop kultura -

Velikan glumišta Mihailo Miša Janketić preminuo je u sredu u Beogradu u svojoj 81. godini. A za sve te godine doživeo je kako u životu, tako i u poslu velike lomove i promene.

Njegova životna priča u kojoj je izgubio majku, oca, brata u Drugom svetskom ratu, a na kratko nije znao ni gde mu se nalazi sestra slomila bi mnoge, ali ne i Mišu. Išao je kroz život ponosno, a u pozorištu je, kako je rekao, uspevao da se "sakrije od surovosti života".

Ipak, u vreme Tita, kada je predstava "Kada su cvetale tikve", u kojoj je igrao, bila zabranjena, napustio je pozorište. Kasnije mu se opet vratio.

- Jugoslovensko dramsko pozorište koje je živelo na državnim jaslama bilo je na neki način ucenjeno. Niko nije hteo niti smeo da preuzme odgovornost za zabranjivanje predstave. Počevši od Josipa Broza Tita i njegovih satelita. Mada je Broz izjavio da će se te "tikvice nekom olupati o glavu". Ali je bio toliki pritisak na nas da smo mi kao partijski i "odgovorni" ljudi iz pozorišta sami morali da ovaj komad skinemo sa repertoara. To je bila perfidna igra koja je pozorište bacila unazad dugo godina. Od tog trenutka smo nosili osećaj da moramo da se redigujemo - ispričao je jednom prilikom Miša Janketić za Novosti.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Miša je čak i izjavio da ga je ova predstava koštala više od života...

"To bi otprilike značilo da sam ja posle toga napustio pozorište, izašao iz Saveza komunista i krenuo u Crnu Goru da gajim pčele i ovce. Na neko vreme sam se povukao u brda, u đedovinu, u Tomaševo. Odatle sam se vratio posle pola godine, jer je gluma, ipak, moj život. Ali za mene izaći iz pozorišta bilo je ravno izlasku iz života", ispričao je tada Miša.

Beogradsko dramsko pozorište 2014. godine na repertoar je uvrstilo predstavu "Kada su cvetale tikve", a Mihailo Miša Janketić igrao je čuvenog Ljubu Vrapčeta. I tako sve do februara 2019. godine kada ga je u ovoj ulozi zamenio Branislav Lečić.

"Krhkog sam zdravlja. Ne želim da predstava bude dovederna u pitanje, da bude u problemu i ona i pozorište i sve kolege koje igraju zbog mene, odnosno mog zdravlja. Pa, ja sam čovek pozorišta", rekao je tada Miša Janketić.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/Blic/Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track