SLOBODAN ŠIJAN SNIMA FILM BUDI BOG S NAMA: Junaci nove komedije Tito, Andrić i Crnjanski
Foto: Profimedia, Wikipedia

Konačno

SLOBODAN ŠIJAN SNIMA FILM BUDI BOG S NAMA: Junaci nove komedije Tito, Andrić i Crnjanski

Pop kultura -

Zanimljiv zaplet Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka

Autor kultnih ostvarenja „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“ počeo je u nedelju snimanje svog novog filma „Budi bog s nama“.

Do kraja decembra u Beogradu i Pančevu biće realizovane neke od ključnih scena, a nastavak ekipu očekuje 2020. na lokacijama u zemlji i inostranstvu. Glumačku podelu predvodi Miloš Biković.

Vizuelni umetnik

- Neizmerno se radujem saradnji sa Slobodanom Šijanom. Trenutno mi je na stolu još desetak projekta, a videću šta ću moći da prihvatim. Novogodišnja želja mi je da „Hotel Beograd“ ispadne dobar film i predstavi Srbiju na pravi način kao zemlju - punu energije i života - rekao je Biković nedavno za Kurir. Film „Budi bog s nama“ je komedija, a producira je produkcijska kuća „Gargantua films“ i producent Marko Paljić.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i samog Šijana. Jedna od važnih uloga u filmu pripala je i sve traženijem hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu. Junaci priče biće Ivo Andrić, Tito, Crnjanski i druge ličnosti.

- Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima - „Budi bog s nama“. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd regtajma, džeza i čarlstona; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije; Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu.

Film „Budi bog s nama“ nestao je misteriozno posle snimanja, a kroz Tokinovu priču saznaćemo istinu o njegovoj sudbini. Koliko je snimanje tog filma bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih ličnosti naše istorije - stoji u najavi filma.

foto: Sonja Spasić, Profimedia, Marina Lopičić

Pomogli Hrvati, Česi...

Novi film proslavljenog srpskog reditelja nastaje kao koprodukcija Srbije (Gargantua films), Hrvatske (Maksima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija film), Češke (Sirena film), Bugarske (Čučkov braders) i Rumunije (Mikrofilm). Osim od nacionalnih centara, projekat ovog filma dobio je podršku programa „Medija - Kreativna Evropa“.

Neobičan izbor Muziku radi Lajbah

Ključni Šijanovi saradnici su još i direktor fotografije Dušan Ivanović, scenografkinja Jelena Milinović i kostimografkinja Bojana Nikitović. Muziku za film komponuje čuvena slovenačka grupa Lajbah.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track