Najnovije vesti

SPREMITE SE ZA GUITAR ART FESTIVAL! OĐILA: Čekamo publiku raširenih ruku i otvorenog srca
Foto: GAF PROMO

SPREMITE SE ZA GUITAR ART FESTIVAL! OĐILA: Čekamo publiku raširenih ruku i otvorenog srca

Pop kultura

Kultna jugoslovenska grupa Ođila održaće veliki koncert 11. marta u Kombank dvorani u okviru 21. Guitar Art festivala. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i u prodajnoj mreži Tickets.rs.

Sanja Uzelac otkriva kako se pre 30 godina osnovala grupa Ođila i šta je to zavodljivo i bezvremeno u romskoj muzici. Ođila od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver" itd. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

foto: GAF PROMO

Kako je nastala Ođila?

Ja sam upoznala Igora Dunjića i Bobana Simonovića na večeri ciganske poezije i muzike u studentskom gradu i tokom druženja i razgovora došli smo do toga da bi njima trebali ženski vokali. Ja sam odmah pozvala Dašu Bosniċ sa kojom sam pevalu u Krsmancu i tako je naša priča počela da se odmotava.

foto: GAF PROMO

Po čemu je posebna romska muzika?

Iako muzika uopšte, govori univerzalnim jezikom, jezikom emocija, romska muzika ima tu emociju pojačanu. To je muzika slobode, strasti, čistih nepatvorenih oseċanja kojoj se treba prepustiti otvorenog srca i uma.

Kako vidite veliko interesovanje mlađih generacija za romsku muziku?

U današnjoj ogromnoj ponudi muzičke scene, mi smo presreċni kad u publici vidimo mlade ljude. Da li su oni ljubav prema toj muzici nasledili od svojih roditelja koji su je slušali ili je na neki drugi način stigla do njih i zavela ih, nije bitno. Važno je da su tu.

foto: GAF PROMO

Koja pesma se izdvojila za ovih 30 godina?

Za nas su sve bezvremene. Mogu samo da kažem da je neka naša lična karta Ciganočka a pesma koju izvodimo kao svečanost, je himna ruskih Cigana -Solniško, kojom otvaramo svaki koncert.

Šta publika može da očekuje na koncertu 11. marta na Guitar Art Festivalu?

Kao i na svakom - obilje lepe muzike dubokih emocija, naše duše pretočene u pesmu, goste koji ċe nam pomoċi da sve bude još bogatije i koloritnije. Čekamo publiku raširenih ruku i otvorenog srca.

1 / 14 Foto: GAF PROMO

Promo tekst

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...