LEPA SELA LEPO GORE UVRŠTEN U HILJADU NAJBOLJIH SVIH VREMENA: Evo šta sprema novo tvorac ovog filma!
Foto: PrintScreen

poseban

LEPA SELA LEPO GORE UVRŠTEN U HILJADU NAJBOLJIH SVIH VREMENA: Evo šta sprema novo tvorac ovog filma!

Pop kultura -

Srđan Dragojević završio je montažu svog novog filma "Nebesa", a preko društvenih mreža otkrio je u diskusiji s fanovima da je njegov najuspešniji projekat "Lepa sela lepo gore".

foto: Nebojša Mandić

- U Halivelovoj enciklopediji film se nalazi među 1.000 najboljih filmova svih vremena, a u godišnjaku Sight and Sound uvršten je među 30 ratnih. Uspeli smo da ga prodamo u 60 zemalja, a bio je u vreme premijernog prikazivanja najgledaniji film van engleskog govornog područja u Brazilu i Australiji - otkrio je reditelj.

foto: Pritnscreen

Zanimljivo je da je film postigao veliki uspeh i u Sloveniji, a tada su mnogi iz Hrvatske išli u Sloveniju da vide to čudo. Pošle su dve i po decenije otkako su snimljena "Lepa sela", a postoje mnoge stvari o njemu koje su donedavno bile nepoznate javnosti.

Film je inspirisan istinitim događajem, koji je zapisao novinar Vanja Bulić. Sedam vojnika Drinskog korpusa bilo je devet dana okruženo neprijateljima u 97 metara dugom tunelu Brodar, osam kilometara od Višegrada, u septembru 1992. godine.

foto: Dragan Kadić

Reditelj Srđan Dragojević je rekao da ne zna nijedan primer u istoriji da se film o konkretnom ratu snima u isto vreme i na lokaciji na kojoj se pravi rat odvija, kao što je to ovde bio slučaj. Pre početka snimanja ekipa je otišla na Pale, kod Radovana Karadžića, od koga su tražili dozvolu za nesmetani rad. Bila im je potrebna i vojna podrška, tj. vojni resursi. Vojnici koji su se pojavljivali u filmu nisu bili statisti već prava uniformisana lica. Jednom od vojnika produkcija je ostala dužna dnevnicu, pa se na setu pojavio s kašikarom i pretio da će se razneti ako mu ne daju njegov novac, a dnevnica je bila 20 maraka.

foto: Screenshot televizija Hram

Nikola Pejaković Kolja je pauze na snimanju provodio s deminerima koji su išli na svaku lokaciju pre snimanja kako bi proverili da li ima mina. Scena u kojoj Pejaković i Dragan Bjelogrlić igraju košarku jedva je snimljena jer je Kolja bio pijan. Da bi proslavili uspešan završetak snimanja scene, slikali su se u svinjcu, ali se Kolja toga ne seća.

foto: Printskrin/Instagram

Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu, a verovatno bi osvojio i ovu nagradu da su okolnosti bile drugačije.

Projekta "Nebesa"

Priča o tri božja čuda

Veliki uspeh u svetu napravio je i Dragojevićev filma "Parada", a novi "Nebesa" očekuje se početkom naredne godine. Snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije, a po rediteljevim rečima je "hrišćanska alegorija" o tri božja čuda. Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026, a reč je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.

25 godina prošlo je od snimanja 60 zemalja kupilo je prava za njegovo prikazivanje

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov/ Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track