FILM PUCANJ U MARSELJU BACA NOVO SVETLO NA UBISTVO KRALJA ALEKSANDRA! Gordan Matić: Filmske trake kriju istinu o ovom događaju!
Foto: Profimedia

novo ostvarenje u pripremi

FILM PUCANJ U MARSELJU BACA NOVO SVETLO NA UBISTVO KRALJA ALEKSANDRA! Gordan Matić: Filmske trake kriju istinu o ovom događaju!

Pop kultura -

Ubistvo kralja Aleksandra u Marselju jedan je od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji.

Oko atentata kružile su razne priče i legende, a novo svetlo na ovaj događaj daće u svom novom filmu Gordan Matić. Projekat radnog naslova "Pucanj u Marselju" biće po žanru dokumentarno-igrani.

- Pratićemo suđenje atentatorima. Dobili smo originalne transkripte, koji imaju 800 strana, a napravićemo ih da budu filmični. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja - kaže Matić za Kurir.

Srpski junaci srednjeg veka, Gordan Matić
foto: @starsport/Srđan Stevanović

Atentat na kralja desio se 9. oktobra 1934. godine, a atentator je bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta ubio kralja Aleksandra, a smrtno ranio ministra inostranih poslova Francuske Luja Bartua, koji je takođe preminuo od zadobijenih povreda.

Atentat su organizovale ustaše sa Antom Pavelićem na čelu i makedonski separatisti VMRO. Interesantno je da su dvojica atentatora iz ustaških redova pobegla s lica mesta, a da je Makedonac ostao i preuzeo odgovornost. Zaplet filma pratiće snimke koje su zabeležile kamere, a dosad nisu bili poznati javnosti.

- Atentat na kralja Aleksandra u Marselju je prvi snimljen u istoriji. Francuzi su to davno otkrili. Mnoge trake su posle bile cenzurisane. Videćemo u filmu zašto neki snimci nedostaju i što su oduzimane kamere novinskim ekipama. Mi do tih originalnih materijala nismo došli, ali ćemo pokušati da naslutimo šta se desilo - objašnjava Matić.

Kralj Aleksandar Karađorđević
foto: Profimedia

Planirano je da prva klapa padne već 24. januara, a glavne uloge u filmu igraju Vladimir Aleksić, Miodrag Miša Dragičević, Tihomir Stanić i Svetozar Cvetković. Mnoga pitanja koja muče publiku dobiće odgovore ovim ostvarenjem - zašto je kralj pristao da se i pored upozorenja vozi u kabrioletu, a ne u blindiranom vozilu, da li je konjanik mogao da ga spase i šta je povikao pre samog pucnja...

Gordan Matić rođen je 1971. u Kragujevcu. Režirao je nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, a reditelj je i popularnog i hvaljenog dugometražnog dokumentarno-igranog filma "Žućko - Priča o Radivoju Koraću", kao i dve sezone dokumentarno-igrane serije "Srpski srednjovekovni junaci", emitovanih i na programu Kurir televizije.

Ko su organizatori

Musolini, Pavelić i Kvaternik

Kralj Aleksandar došao je u luku Marselj razaračem "Dubrovnik". Ubijen je samo stotinak metara nakon što je kročio na kopno. Na suđenju atentatori su priznali da su instrukcije dobili od Ante Pavelića i Eugena Kvaternika. Francuska je tražila od Italije izručenje ove dvojice, ali je to Musolini odbio da se ne bi otkrila njegova umešanost. Pavelić i Kvaternik bili su osuđeni na smrt.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track