BABA VUKA BI DANAS NAPUNILA 95 GODINA Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta: Radmila Savićević ostala upamćena po brojnim ulogama
Foto: Printscreen

sećanje na nju

BABA VUKA BI DANAS NAPUNILA 95 GODINA Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta: Radmila Savićević ostala upamćena po brojnim ulogama

Pop kultura -

Radmila Savićević je bila vrhunska srpska i jugoslovenska pozorišna, filmska i televizijska glumica sa velikom popularnošću kod publike, jer je tumačila u narodu omiljene uloge. Rođena je 1926. u Kruševcu, kao Radmila Milenković. Po završetku škole postala je član Kruševačkog pozorišta sa kojim je gostovala po celoj Jugoslaviji, a 1947. je otišla je Niško narodno pozorište i postala njegov stalni član.

Radmila Savićević
foto: Printscreen

Profesionalnu karijeru je započela1946, a prvi film snimila 1961. godine. Godine 1968. u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, je igrala razrednog starešinu i skrenula pažnju filmske publike na sebe. Popularnost stiče kao Violeta U čuvenoj seriji “Kamiondžije”igrala je Violetu, devojku zaljubljenu u Paju Čuturu (Pavle Vuisić) i stekla veliku popularnost.

Antologijsku ulogu je ostvarila u seriji “Pozorište u kući” sa rolom baka Vuka. TV seriju ”Babino unuč” snimila je 1976. a zatim je maestralno odigrala i u seriji “Vruć vetar”. U TV seriji “Bolji život” tumačila je lik sekretarice Žarke, krajem osamdesetih godina, a 1993. njena karijera je doživela pravi sjaj, sa dominantnom ulogom Riske Golubović u TV seriji “Srećni ljudi”. Dostana u TV seriji “Porodično blago” je bila njena poslednja uloga, a posthumno (2003) je dobila najveću glumačku nagradu “Žanka Stokić”.

Kao glumica afirmisala se u komadima Molijera, Maksima Gorkog i u Nušićevim komedijama, a zahvaljujući njima postala je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, a zatim na nagovor reditelja Aleksandra Đorđevića otisnula se i u svet filmske umetnosti (1961). Igrala je u mnogobrojnim filmovima i serijama sa najvećim i najznačajnijim imenima srpskog i jugoslovenskog glumišta I ostvarila uloge koje se pamte I dan danas.

Godine 1971. Radmila Savićević je imala epizodnu ulogu u dugotrajnoj TV seriji “Operacija 30 slova”, koja se na RTS-u emitovala u više od 100 epizoda. “Pozorište u kući” je imalo 84 epizode, a mega serije su bile I “Srećni ljudi”, “Bolji život” i “Porodično blago” u kojima je briljantno odigrala I stekle ogromnu popularnost. Bila je udata za glumca Božidara Savićevića. Preminula je 8. novembra 2001. godine u 75. godini života. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Riska, Radmila Savićević
foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Ž.M./M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track