Najnovije vesti

NINA KOLUNDŽIJA SE OGLASILA NAKON FILMA DARA IZ JASENOVCA Otkrila šta je uradio dečak kog je Diana Budisavljević spasila iz LOGORA
Foto: Printskrin Youtube, Printskrin

OVO NIKO NIJE ZNAO

NINA KOLUNDŽIJA SE OGLASILA NAKON FILMA DARA IZ JASENOVCA Otkrila šta je uradio dečak kog je Diana Budisavljević spasila iz LOGORA

Pop kultura

Film "Dara iz Jasenovca" izazvao je more pohvala i emotivnih komentara, a jedan od postova koji je oduševio javnost je onaj  novinarke Nine Kolundžije. Ona je otkrila da je Diana Budisavljević spasila dečaka koji je kasnije u svom lekarskom pozivu učinio dobra dela.

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

- Među decom koje je Diana Budisavljević spasila je i dr Milutin Vučkovac koji je porodio moju mamu i spasao živote i njoj i meni 2. decembra 1984 - poručila je Nina.

Inače, Diana Budisavljević bila je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Deca koju je pokušavala da spase su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela.

Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Da bi sačuvala podatke o deci koju je zbrinjavala tokom rata, Diana je vodila kartoteku o njima, s nadom da bi jednog dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama. Imala je podršku uskog kruga ljudi, a svi koji su se bavili spašavanjem dece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Ana Lečić, Dara iz Jasenovca
foto: Promo

Kurir.rs/Blic/M.M.

BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...