ON JE OPASNI HOLIVUDSKI FRAJER KOME SE MUŠKARCI DIVE, A ŽENE GA OBOŽAVAJU: Na početku karijere glumio u filmu SRPSKOG režisera
Foto: Profimedia

malo poznato

ON JE OPASNI HOLIVUDSKI FRAJER KOME SE MUŠKARCI DIVE, A ŽENE GA OBOŽAVAJU: Na početku karijere glumio u filmu SRPSKOG režisera

Pop kultura -

Irskog glumca Kilijana Marfija domaća publika je zapamtila i zavolela kao surovog mafijaša Tomasa Šelbija iz Birmingema u kultnoj seriji "Peaky blinders".

Bez sumnje, njega je ta uloga visnula visoko, a u holivudskim krugovima je postao jedan od omiljenih glumaca, što najbolje pokazuje i njegova uloga u filmu Kristofera Nolana "Openhajmer" koji se najavljuje za sledeću godinu.

Kilijan Marfi
foto: Profimedia

Pojavio se i u britanskom hororu "28 dana kasnije", "Inception", "Dankirk", "Tamni vitez" i mnogim drugim, a bio je narator u domekumentarcu "Irska revolucija".

Poznat je i po tome što svoju privatnost veoma dobro čuva od medija, a čuvena je i ona priča kada se se porodicom preselio iz Velike Britanije u rodnu Irsku jer su njegova deca počela da zvuče previše "engleski" za njegov ukus.

Međutim, ono što je zanimljivo i malo poznato je i to da se, tada mladi i glumac na početku karijere, pojavio u filmu proslavljenog Gorana Paskaljevića.

Kilijan Marfi
foto: Profimedia

U pitanju je film "Kada je Hari postao drvo" iz 2001. godine, a Kilijan glumi mladog Gasa kog otac Hari Maloni stalno mentalno i verbalno zlostavlja, ali se priča komplikuje kada se Gas zaljubi u Ajlin... Naslovnu ulogu je maestralno odigrala legenda irskog filma Kolm Mini, a sve se dešava u ruralnoj Irskoj dvadesetih godina prošlog veka.

Inače, kako piše na sajtu IMDB, film je prvobitno trebalo da se snima na Siciliji, ali je žena Gorana Paskaljevića predložila Irsku, jer joj je ostala u sećanju oz tinejdžerskih dana.

Što se Gorana Raskaljevića tiče, o njemu ne treba puno pričati jer spada u naše najpoznatije i najcenjenije režisere. Praški đak je debitovao sa filmom "Čuvar plaže u zimskom periodu", a zatim je napravio i "Psa koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Varljivo leto '68", "Vreme čuda", "Bure baruta", "Tango argentino", "Tuđa Amerika".

Goran Paskaljević
foto: EPA

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova, a tokom karijere je dobio brojne nagrade u svetskim okvirima. Snimao je filmove o običnim, malim ljudima, često marginalizovanim, ali uvek ih slaveći.

Preminuo je 2020. u 74. godini.

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

00:52

EKSKLUZIVNO! Holivudski glumac u PULSU SRBIJE! Pričao o Srbiji, humanosti i svojoj želji: Nadam se da ću snimati film sa NJIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track