ŠVEDSKA U PROBLEMU OKO ORGANIZACIJE EVROVIZIJE! Fudbaleri ne daju najveće dvorane: Ne možemo propustiti četvrtinu sezone...
Foto: Printscreen RTS

EVO ŠTA SE DESILO

ŠVEDSKA U PROBLEMU OKO ORGANIZACIJE EVROVIZIJE! Fudbaleri ne daju najveće dvorane: Ne možemo propustiti četvrtinu sezone...

Pop kultura -

Odmah nakon održanog finala Evrovizije u Liverpulu, samo nekoliko sati nakon što je trijumfovala Lorin, u Švedskoj, koja će biti domaćin Evrovizije 2024. godine, počela je rasprava oko toga gde će se organizovati muzičko takmičenje.

Kako ovaj događaj ima velike organizatorske i produkcijske zahteve, mnogi su smatrali da je glavni grad Stokholm najbolji izvor za Evroviziju 2024. godine. Međutim, glavna prepreka za organizaciju u ovom gradu jesu fudbalski klubovi koji koriste najveće prestoničke dvorane.

Evrovizija, Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Lorin je sedmi put dovela Evroviziju u svoju zemlju, a prethodnih godina Švedska je bila domaćin 1975., 1985., 1992., 2000., 2013. i 2016. godine. Tih godina za organizaciju festifavala pobrinuli su se Geteborg, u dva navrata Malmo i tri puta Stokholm.

Nakon što je Mans pesmom „Heroes“ pobedio 2015. godine u Beču, naredne 2016. Evrovizija je održana u stokholmskom Globenu, koji danas nosi naziv „Avicii Arena“. Globen je višenamenska dvorana za sportske događaje i koncerte sa 16.000 mesta na tribinama, ali u toku 2024. godine planirana je obnova i modernizacija, te se nije moguće Evroviziju organizovati u ovoj dvorani.

Stokholm ima još dve dvorane, tačnije dva stadiona sa fleksibilnim krovom koji mogu da posluže za organizaciju ove vrste u maju naredne godine – Friends Arenu, koja ima oko 65.000 mesta za koncerte, i Tele2 Arenu, oko 45.000 raspoloživih mesta. Međutim, obe dvorane imaju svoje uslove za održavanje Evrovizije i obe koriste švedski fudbalski klubovi za svoje potrebe, a pritom ne žele da usred sezone na punih šest nedelja napuste svoje domaće terene i presele se u drugu dvoranu.

Naime, na Friends Areni domaće utakmice Allsvenskana (švedske lige) igra FK AIK Stokholm, a na Tele2 Areni takođe prvoligaši FK Hamarbi i FK Jurgorden.

Evrovizija, Evrovizija 2023, Švedska
foto: Printscreen RTS

- Imamo ugovor sa Friends Arenom i sve domaće utakmice želimo da igramo na prirodnoj travi u svojoj vlastitoj dvorani, a ne na veštačkoj travi u Tele2 Areni. Tačka - rekao je za „Dagens Nyheter“ predsednik AIK-a Robert Falk, kako prenosi „Index.hr“.

Slično razmišljaju čelnici FK Hamarbi i FK Jurgorden, koji ističu da je njihova Tele2 Arena primarno fudbalski stadion, kao i da prirodna trava Friends Arene neće izdržati utakmice tri različita fudbalska kluba na šest nedelja.

- Nisam protiv Eurovizije, ali Tele2 je fudbalska arena i tome prvenstveno treba da služi. Ne možemo propustiti četvrtinu sezone samo zato što se održava Evrovizija. I ne želimo da se selimo jer smo potpisali ugovor da igramo na Tele2 Areni -rekao je predsednik FK Hamarbi Matias Fri.

Pre nego što je Lorin pobedila u Liverpulu, ispred Stokholma istakli su kako bi Evrovizija prestolnici donela ukupnu zaradu od oko 30 miliona evra. Pored toga, naglasili su da pozitivan učinak prevazilazi puke finansijske doborbiti.

- Pobedom Lorin dobili smo fantastičnu priliku koju moramo iskoristiti. Ovo je prilika da pokažemo i predstavimo svoju zemlju, sve ono za što se naše društvo zalaže i promoviramo naše vrednosti i ideje - rekao je predsednik komore Stokholma, Andreas Hatzigeorgiou.

Evrovizija, Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Ako nadležni za organizaciju ne postignu dogovor sa fudbalskim klubovima u Stokholmu, Evrovizija će verovatno biti orgamnizovana u gradu Malmo, kao i 2013. gdoine. Arena ovog grada može da primi do 15.000 gledaoca.

Najslabija karika među kandidatima je Geteborg, jer je dvorana u ovom gradu izgrađena davne 1971. godine i prima do 14.000 gledaoca. Međutim, kako pišu tamošnji mediji arena ne može da podnese težinu rasvetne i zvučne opreme za tako zahtevnu produkciju.

Po svemu sudeći, u narednim mesecima vodiće se intenzivni pregovori oko toga koji grad će biti domaćin.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track