VEČERAS JE DODELA EMI NAGRADA: Jedna serija ima čak 27 nominacija, za petama joj SVETSKI HIT u kome će glumiti i Miloš Biković
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

TELEVIZIJSKI EKVIVALENT OSKARA

VEČERAS JE DODELA EMI NAGRADA: Jedna serija ima čak 27 nominacija, za petama joj SVETSKI HIT u kome će glumiti i Miloš Biković

Pop kultura -

Nakon četiri meseca odlaganja zbog štrajkova u Holivudu, elita američke televizije sastaje se večeras u Los Anđelesu na 75. dodeli Emmy nagrada, na kojoj se očekuje da će serija "Succession" (Naslednici) biti veliki favorit.

Televizijski ekvivalent Oskara obično se održava u septembru, ali organizatori su umesto toga dogovorili susret u januaru, smatrajući - očito s pravom - da će se štrajkovi glumaca i scenarista do tada završiti i da će najveće zvezde ponovo moći da prošetaju crvenim tepihom.

Succession, Naslednici
foto: HBO / Planet / Profimedia

Predviđanja su jasna: serija "Naslednici", koja je snimana i u Hrvatskoj, sa svojih 27 nominacija bi trebalo da osvoji mnoštvo nagrada, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju, koju je osvojila već dva puta. Ova od kritičara hvaljena HBO produkcija prati moćnu i bogatu porodicu Roj, na čelu medijskog carstva, u njihovim porodičnim svađama.

Za najbolju dramsku seriju su nominovane su i "Kuća zmaja", "Andor", "Bolje pozovite Sola", "Yellowjackets", "Kruna" i "Beli lotos".

Troje od šest nominovanih za najboljeg glumca glume u "Naslednicima"

Troje od šest nominovanih za najboljeg glumca u dramskoj seriji dolaze upravo iz "Naslednika" - Kiran Kalkin, Džeremi Strong i Brajan Koks. Sara Snuk je favorit za nagradu za najbolju glumicu, a Metju Mekfadjen, koji je upravo osvojio Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u seriji, ima dobre šanse da to ponovi.

Serija "Naslednici" takmiči se za trofej uz takođe HBO-ovu seriju "The Last of Us", adaptaciju istoimene video igrice, koja je dobila 24 nominacije za najprestižnije televizijske nagrade.

Dženifer Kulidž
foto: HBO / Planet / Profimedia

Oštra šik satira "Beli lotos" (23 nominacije) može da se nada da će osvojiti Emmy za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji. Jedina zvezda koja se vratila u drugoj sezoni serije, koja se ovaj put odvija u Italiji, jeste Dženifer Kulidž.

Inače, glumačkoj ekipi ove hit serije uskoro se pridružuje i srpski glumac Miloš Biković.

Gledanost u velikom padu

Ted Laso, dvostruki dobitnik Emija za najbolju seriju, takmičiće se za nagradu za najbolju komediju u konkurenciji sa serijama "Abbott Elementary", "The Marvelous Mrs Maisel", "The Bear, Barry", "Only Murders In The Building", "Wednesday" i "Jury Duty".

Što se tiče gledanosti Emija, ona je već nekoliko godina u velikom padu.

Prošlogodišnju ceremoniju pratilo je 5,9 miliona gledalaca, čak manje od izdanja 2020. pod nadimkom PandEmmys, kada su zvezde ostale kod kuće zbog pandemije. Odlaganje takođe znači da će se dodela Emija ove godine naći u sendviču između nekoliko velikih holivudskih datuma dodele nagrada, uključujući Zlatne globuse i objavu nominacija za Oskara.

Ceremonija koju će voditi glumac Entoni Anderson počinje u Los Anđelesu u 17 sati po lokalnom vremenu (02:00 po srednjeevropskom).

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

00:28

Dodela nagrada Sarajevo film Festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track