Fest nudi kvalitet: Prodato 60.000 karata!
Foto: Beta

Borislav Anđelić

Fest nudi kvalitet: Prodato 60.000 karata!

Pop kultura -
Umetnočki direktor ocenio da je Fest i dalje jedna od najznačajnijih manifestacija igranog filma međunarodnog karaktera na eks jugoslovenskim prostorima, a sigurno najveći festival u Srbiji

BEOGRAD - Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić izjavio je da će 41. izdanje tog popularnog festivala, koji počinje 22. februara, biti kvalitetno i izrazio zadovoljstvo što je već prodato oko 60.000 karata.

"Bez lažne skromnosti, mislim da je ovogodišnji Fest veoma kvalitetan. Naravno, to nije stvar samo selekcije, nego činjenice da je protekla godina bila jako kvalitetna na svetskom planu. Uz dobru organizaciju i saradnju naših distributera, praktično smo dobili najveći deo filmova koje smo i želeli da imamo", rekao je on.

Anđelić je ocenio da je "Fest i dalje jedna od najznačajnijih manifestacija igranog filma međunarodnog karaktera na eks jugoslovenskim prostorima, a sigurno najveći festival u Srbiji".

Fest će i ove godine, kako je najavio, pokriti sve ono što je karakteristično za tu manifestaciju, dakle biće "festival festivala", shodno finansijskim uslovima sa kojima raspolaže, a imaće i jedan takmičarski deo "Evropa van Evrope" sa devet filmova.

"Kroz taj program održavamo nešto što je značajno i za šta mislim da nekad, u nekoj doglednoj budućnosti, može i da se i proširi i dobije na svojoj specifičnoj težini", kazao je Anđelić.On je podsetio da Fest otvara značajno ostvarenje "Ljubav" austrijskog reditelja Mihaela Hanekea, sa francuskim glumcima.

"To je lep omaž tradiciji Festa da bude otvoren sa Kanskim pobednikom", rekao je i dodao da je taj film uz Zlatnu palmu dobio i nagradu Evropske akademije, a i nominovan je za Oskara i to i u glavnoj i u konkurenciji za strani film.Na programu su i drugi kandidati za Oskara ("U dobru i u zlu", "Jadnici", "Linkoln"...), koji se dodeljuje dva dana nakon početka Festa.

Anđelić je primetio da će to "biti lepa prilika za beogradsku publiku da uporedi da li su njeni ukusi i nazori bliski onima koje će pokazati Američka filmska akademija".

Na pitanje ko je njegov favorit za Oskara, odgovorio je da je po njegovom mišljenju jak kandidat "Ljubav", ali pošto je prošle godine pobedio "Artista", koji je u osnovi francuski film, ne veruje da će članovi Akademije ponovo glasati za film koji nije pretežno američka produkcija.

Što se tiče glumaca, prognozirao je Oskara za Emanuelu Rivu ("Ljubav") i Danijela Dej Luisa ("Linkoln").Umetnički direktor Festa objasnio je da je raspored programskih celina pravljen u skladu sa dvoranama, čija veličina na neki način determiniše repertoar.

To znači da će u "Sava centru" uglavnom biti filmovi iz glavnog i ciklusa "Holivud", a u salama kao što su Dom omladine ili Kulturni centar, kao i renovirani bioskop "Fontana" - "Evropa u Evropi", "Evropa van Evrope", "Panorama svetskog filma", "Fokus: Južna Amerika", izbor dokumentaraca.

Anđelić je istakao da je ove godine takmičarski program "Evropa van Evrope" izuzetno zanimljiv i naveo filmove već nagrađene na međunarodnim festivalima "Osmatračnica" iz Turske, "Ljudožder vegetarijanac" iz Hrvatske, "Skoro čovek" iz Norveške.

On je napomenuo da se "nažalost, najveći deo njih neće posle pojaviti u bioskopu, tako da je Fest ekskluzivna prilika da se vide na velikom ekranu".

S druge strane, dodao je, na Festu će biti dosta zanimljivih ostvarenja poznatih autora. Već je skoro tradicija da imamo nova dela Abasa Kjarostamija, Vudija Alena, Stivena Sodeberga, Gasa van Santa, Đuzepea Tornatorea...Što se tiče srpske produkcije na Festu, Anđelić je podsetio da je tradicija svih velikih svetskih festivala da podržavaju lokalnu kinematografiju.

"To rade godinama Kan, Berlin, Venecija, Toronto, prave neku vrstu izložbe onoga što njihova kinematografija radi. Fest jedno vreme nije bio baš sklon domaćem filmu, ali mi smo pokušali u proteklih nekoliko godina da uvedemo tu praksu", rekao je on.

"Fest se poslednjih godina zatvara filmom domaće produkcije. Ovoga puta je to film Gorana Markovića "Falsifikator", a takođe u glavnom programu biće "Krugovi" Srdana Golubovića, zatim debi mladog autora Aleksandra Đurovića "Ljubav dolazi kasnije" u takmičarskom programu, kao i svetska premijera dokumentarca "Albertov put" Predraga Bambića", naveo je Anđelić.

On je rekao da je taj dokumentarac o ocu i sinu Majer vezan za autore sa naših prostora, koje su doduše davno napustili, krajem 40-ih godina prošlog veka i ostvarili karijeru u Americi.

"Majerovi su jako značajni jer su doneli dosta inovacija u digitalnoj kameri i njenom korišćenju u snimanju filmova. Poreklom su iz Perleza. Prošle godine, kada je gost Festa bio Piter Bogdanovič imali smo priliku da otkrijemo njegove brojne rođake ili komšije, pa će i sada verovatno sličcan događaj biti u Perlezu", primetio je Anđelić.Anđelić je naglasio da ogromnu podršku Festu daje sama publika.

"Do sada je prodato više od 60.000 karata, što je značajna stavka u budžetu, a i mi smo sa svoje strane izašli publici u susret sa izuzetno povoljnim cenama. Ovaj odziv raduje kao povratak publike u naše prilično oronule i već zaboravljene bioskope. Takođe, veliki broj gledalaca samim svojim prisustvom uveličava ovu manifestaciju", zaključio je Anđelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track