PUNA KO BROD: Madona prva na listi zarada u 2012.

Kraljica dolara

PUNA KO BROD: Madona prva na listi zarada u 2012.

Pop kultura -
Kraljica popa, koja je predvodila listu i 2008, jedina je žena u prvih 10, dok je prošlogodišnja pobednica, kantri zvezda Tejlor Svift pala na 15. mesto

Američka pevačica Madona (54) zauzela je prvo mesto na Bilbordovoj listi 40 muzičara sa najvećom zaradom u protekloj godini.

Pevačica je prošle godine zaradila 34,6 miliona dolara, od čega je najveći deo (više od 90 odsto) zaradila zahvaljujući nastupima u okviru svetske "MDNA" turneje.

Kraljica popa, koja je predvodila listu i 2008, jedina je žena u prvih 10, dok je prošlogodišnja pobednica, kantri zvezda Tejlor Svift pala na 15. mesto.

Drugo mesto zauzeo je Brus Springstin sa zaradom od 33,4 miliona dolara, dok se na trećoj poziciji našao Rodžer Voters, osnivač legendarne grupe "Pink Flojd", koji je svoje bogatstvo uvećao za 21 milion dolara.

U prvih deset našao se i mladi kanadski pevač Džastin Biber sa zaradom od blizu 16 miliona dolara.

Većina umetnika je najveći deo zarade ostvarila nastupima na koncertima ili u okviru turneje.

Jedan broj njih je, međutim, to postigao prodajom singlova i albuma, poput Tejlor Svift (12,7 miliona dolara) koja je prošle godina imala najveći broj prodatih digitalnih izdanja i Adel (14 miliona dolara) zahvaljujući odličnoj prodaji albuma "21".

Umetnici su rangirani na osnovu zarada sa turneja, prodaja albuma i singlova, kao i autorskih prava. Izuzete su zarade od reklama, prodaja proizvoda i raznih ugovora.

http://www.youtube.com/watch?v=R0FXPqYpt0g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track