Dragojević: Avala film treba prodati i sagraditi novi

Dragojević: Avala film treba prodati i sagraditi novi

Pop kultura -
Reditelj smatra da je scenario "stečaj, likvidacija i prodaja Avala filma" neminovan, zbog čega on predlaže da se hitno proda "Avala film"

BEOGRAD - Reditelj Srđan Dragojević smatra da "davno umrli" "Avala film" treba prodati i sagraditi novi po ugledu na slovenački "Viba film" a novac uložiti u druge poslove korisne za film i kulturu.

Dragojević je istakao da je stav "da je država dužna da odmah uloži iks miliona evra u obnovu "Avala filma", jer je to preduzeće od "nacionalnog interesa", štetan i kontraproduktivan" u svetu i društvu koje je daleko od idelanog.

"Zbog toga što nas, sa pravom, niko iz vlasti neće smatrati razumnim i odgovornim ljudima ako zahtevamo da se u oronule studije i pokradene funduse kostima i rekvizita upumpa novčana injekcija od više miliona evra. Da ne zanemarimo sitnicu da za to nema para, niti će ih biti, barem tokom dve decenije. I onda će nam se desiti ono što nam se dogodilo sa "Beograd filmom"", ocenio je Dragojević.

"Umesto da budemo odgovorni, odrasli, racionalni ljudi i zahtevamo od vlasti da se spase makar pet ključnih, centralnih bioskopa, desilo nam se da bitanga, uz blagoslov svojih političkih zaštitnika, otkupi svih 16 beogradskih bioskopa i počne da ih prodaje za magacine i hipermarkete", dodao je poznati reditelj.

Dragojević smatra da je scenario - "stečaj, likvidacija i prodaja Avala filma" neminovan, zbog čega on predlaže da se hitno proda "Avala film", ali dodaje da treba zahtevati da filmski fond (negativi) postane državno vlasništvo i da Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije budu uključeni u taj tender i prodaju.

"Ako je verovati proceniteljima, cena tog zemljišta premašuje 100 miliona evra. Ako trećina od tog iznosa pripadne srpskoj kinematografiji, to bi bilo dovoljno da srpski film ponovo stane na noge i postane gotovo potpuno nezavistan od volje političara na vlasti", istakao je on.

Dragojević je primetio i da bi trećina tog iznosa bila dovoljna da se izgradi "Novi Avala film", na mnogo pogodnijoj lokaciji, po ugledu na skoro izgrađeni studio "Viba film" u Ljubljani, ali da bi "Novi Avala film" trebalo da bude nešto veći, "jer mi ipak proizvodimo dvostruko više filmova godišnje".

Deo od te trećine novca, prema mišljenju reditelja, mogao bi da se uloži u opremanje više od 40 zatvorenih sala i domova kulture u Srbiji, a poslednja trećina bi se, kroz investicione fondove ili bankovna oročenja, koristila za sufinansiranje snimanja domaćih filmova.

"Na našim političarima je odluka da li će preostalih 70 miliona od prodaje ovog davno preminulog filmskog giganta uložiti u obnovu Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, pozorišta, biblioteka i muzeja u unutrašnjosti, izgradnju zgrade opere i moderne galerije, ili će za ovaj novac naći neku svrsishodniju namenu. Ako se desi ono prvo, najveći filmski studio na Balkanu biće ugrađen u čitavu kulturu Srbije", ocenio je Dragojević.

Uz uverenje da "mnogim ljudima odgovara sadašnji status kvo", Dragojević je naglasio da tu treba reći: "Što ste krali, krali ste. Sada - iš napolje", i da filmski stvaraoci odmah treba da počnu dogovore i pregovore sa državom oko "Avala filma".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track