BRUKA NA KONSTANTINU: Slave Milanski edikt, a proteruju medije

Skandal u Nišu

BRUKA NA KONSTANTINU: Slave Milanski edikt, a proteruju medije

Pop kultura -
Snimatelji i foto-reporteri izbačeni s premijere predstave „Konstantin“, koja je u sredu veče u Nišu izvedena u okviru obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta

Sramota.Snimatelji i foto-reporteri u sredu veče su izbačeni s premijere predstave „Konstantin“ u Narodnom pozorištu u Nišu, koja je izvedena u okviru obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.Njima nije bilo dozvoljeno da snimaju predstavu i izbačeni su iz sale nakon obraćanja ministra kulture Bratislava Petkovića i niškog gradonačelnika Zorana Perišića. Snimatelji i foto-reporteri ocenili su dešavanja u niškom pozorištu „neviđenim skandalom“, uz napomenu da je svuda u svetu dozvoljeno snimanje i fotografisanje makar početka predstave ili koncerta.Ministar Bratislav Petković rekao je, neposredno pre premijere predstave, da je Milanski edikt 313. godine označio versku ravnopravnost, prestanak progona hrišćana i „oslobodio reč, koja je do tada bila u katakombama“.- Bez oslobođene reči nema pozorišta i kulture - rekao je Petković, koji je bio domaćin večeri.Gradonačelnik Niša Zoran Perišić izrazio je zadovoljstvo što je pisac teksta istorijske drame o Konstantinu Velikom, čija se premijera izvodi u njegovom rodnom gradu i na dan njegovog rođenja, upravo niški književnik Dejan Stojiljković. On je kazao da je predstava „Konstantin“ najatraktivnije ostvarenje realizovano na niškim daskama od osnivanja niškog pozorišta za koje je vladalo veliko interesovanje. Perišić je izrazio očekivanje da će „Konstantin“ biti pozorišni događaj u 2013. godini.Predstava „Konstantin“, pisca Dejana Stojiljkovića i reditelja Juga Radivojevića, odigrana je u sklopu obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, a niškoj premijeri prisustvovala je i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.

Ministar Bratislav Petković
Ministar Bratislav Petković

Pozivi na bojkotPre početka predstave niški odbor Liberalno-demokratske partije organizovao je ispred pozorišta performans „Pod ovim znakom ćeš zaraditi“, protestujući zbog budžeta za predstavu od 19 miliona dinara. Mediji su poslednjih dana izveštavali o predstavi uz ocenu da je budžet „bezobrazno veliki“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track