KRALJ ŽICE VLATKO STEFANOVSKI: 35 godina putujem Balkanom!

KRALJ ŽICE VLATKO STEFANOVSKI: 35 godina putujem Balkanom!

Pop kultura -
Živim na Balkanu i sviram po festivalima, u dvoranama, na otvorenim prostorima, snimao sam albume, muziku za filmove, pozorišne predstave i balet i svirao sam sa triom

Gitarska supergrupa "Kings of strings", koju čine majstori gitare Vlatko Stefanovski, Tomi Emanuel i Štokelo Rozenberg, vraćaju se 27. aprila u beogradski Sava centar, koji su rasprodali prošle godine. Osim u Beogradu, nastupiće i u Zagrebu i Ljubljani.Vlatko je najavio drugačiji repertoar nego na prethodnom koncertu.

"Ne možemo baš 30 novih stvari da spremimo, ali ćemo sigurno obogatiti set listu sa novim numerama. "Kraljevi žica" nisu nastali ad hok. Ganjali smo se po celoj Evropi, u Budimpešti, Sofiji, Beogradu, Diseldorfu, Amsterdamu i Torinu. Svaki slobodan dan koristili smo da probamo, družimo se i upoznajemo jedan drugog što bolje.Ime Vlatko Stefanovski je sinonim za gitaru na Balkanu.

"Verovatno zbog dužine mog rada i putovanja, zato što sam svako manje mesto na Balkanu posetio, svirao u njemu i obratio se publici na najbolji i najpošteniji način koji sam umeo. Znači, to je sve minuli rad, rekao bih. Ipak, ja 35 godina neumorno putujem po Balkanu, i šire od njega. Živim na Balkanu i sviram po festivalima, u dvoranama, na otvorenim prostorima. Snimao sam albume, muziku za filmove, pozorišne predstave i balet i svirao sam sa triom, i električnim i akustičnim, svirao sam duo, solo, sa Londonskim simfonijskim orkestrom pre nekoliko meseci, svirao sam u najmogućijim i najnemogućijim kombinacijama i situacijama. Verovatno je moje ime sinonim za gitaru zbog dužine mog rada i karijere. A, valjda i zbog kvaliteta.Od svih kompozicija, publika se nekako najviše raduje pesmi "E, da imam ko što nemam" iz filma "Džipsi medžik".Po broju pregleda na Jutjubu to je moja najpopularnija pesma. Izašla je iz rukava, srećan sam što mi se desila i što je postala hit na celom Balkanu. Peva se u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji. Znaju je i u Holandiji i Engleskoj. Gde god da dođem, ljudi na nju reaguju sa euforijom.Makedonski muzičar posle 10 godina pauze snimio je muziku za film „Kad svane dan", koji je bio srpski kandidat za Oskara. "I u međuvremenu sam radio filmove, ali nisam ja pauzirao, nego su reditelji pauzirali da mi daju veliki zadatak, odnosno dugometražni film. Zahvalan sam Goranu Paskaljeviću koji je prepoznao moj rad i naša saradnja je protekla fantastično. Odmah posle rada sa njim dobio sam da radim muziku za jedan makedonski film čije snimanje uskoro počinje" najavio je Vlatko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track