Marijel Hemingvej: Samoubistvo je porodična kletva
Foto: Rojters

Marijel Hemingvej: Samoubistvo je porodična kletva

Pop kultura -
Sedam članova porodice se ubilo, ali glumica misli da je posle snimanja filma o njenoj porodici i zbog načina na koji živi, te kletve više nema, rekla je ona

VAŠINGTON - Američka glumica i guru Marijel Hemingvej, čija je porodica naročito pogođena samoubistvima, apelovala je na Holivud da ne glamurizuje zavisnosti.

"Mislim da Holivud treba da bude odgovoran i da ne glamurizuje zavisnost i druge stvari koje izazivaju probleme", rekla je 51-godišnja zvezda Vudi Alenovog "Menhetna".

Ona je u Vašingtonu prisustvovala prikazivanju filma "Running from Crazy", dokumentarca Barbare Kopole o porodici Hemingvej i njihovoj borbi sa zavisnošću, mentalnim bolestima i samoubistvom.

Sedam članova porodice Hemingvej se ubilo, uključujući književnika Ernesta Hemingveja i manekenku Margo Hemingvej, sestru Murijel.

"Da, mislim da je to porodična kletva", rekla je Hemingvej koja ima dvoje dece i živi u blizini San Franciska gde drži časove joge i piše knjige o holističkom pristupu životu.

"Ali iskreno mislim da posle snimanja ovog filma i zbog načina kako živim svoj život, te kletve više nema", rekla je ona.

Hemingvejeva smatra i da mentalna bolest nije genetska. "Morate da pogledate sve faktore. Svi koji su se u mojoj porodici ubili bili su zavisnici. Pokušavali su da se leče drogama i alkoholom. To su veoma komplikovane stvari", rekla je ona AFP-u.

"Zbog toga sam se ja odlučila da živim na način koji podržava moju ravnotežu i dobrostanje", dodala je ona.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti broj samoubistgava među Amerikancima sarim između 35 i 64 godine je u poslednjoj deceniji porastao 28 posto. Broj samoubistava 2010. u SAD (38.364) bio je viši od onih nastradalih u saobraćajnim nesrećama (33.687).

Osnivač Centra za procenu rizika od samoubistva Keli Posner kaže da je 90 procenata onih koji su se ubili imalo neki oblik psihičkog poremećaja, najčešće depresije. "Na žalost, većina ljudi kojima je lečenje potrebno ga ne dobiju", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track