Ledi Gaga: Ponosna sam što mi je Marina mentor

Intervju, pevačica

Ledi Gaga: Ponosna sam što mi je Marina mentor

Pop kultura -
Abramovićkina vera u mene mi je potpuno promenila život i ponovo probudila disciplinu u meni, kaže svetska muzička zvezda

Dobro se razumeju i pored razlike u godinama.Američka pevačica Ledi Gaga (27) postala je druga osoba otkako je upoznala srpsku umetnicu Marinu Abramović (67). Potpuno je promenila svoje loše navike, a iz saradnje i njihovog druženja nastaju nove pesme, koje će biti objavljene na albumu „Art pop“.- Ponosna sam jer imam Marinu kao mentora. Njena vera u mene mi je potpuno promenila život i ponovo probudila disciplinu u meni - kaže Gaga, koja je nedavno Marini dala i intervju. Abramovićeva je postavljala pitanja, a svetska muzička zvezda je bez ustručavanja odgovarala.- Kad razmišljam o naslovu albuma, prvo mislim o marketingu. Razmišljam o kulturnoj implikaciji reči, šta one znače. Provela sam određeno vreme razmišljajući o te dve reči „art“ (umetnost) i „pop“, stavljala sam ih u obrnut redosled. I kako sam više radila na albumu, obrnuti raspored je vrlo brzo počeo lepo da mi zvuči. Isto kao, na primer, reč Marina, kad to kažem, to mi lepo zvuči.Totalno. To baš zvuči dobro. Prava vibracija...- Tačno, imala sam pravo vibraciono iskustvo s tim rečima, tada sam počela da ih ponavljam kao mantru. Na isti način doživljavam svoju kreativnost, kao vibraciju.Da li mi možeš opisati svoj običan dan?- Svaki dan mi je različit. Kad ustanem, obično popušim cigaretu, sedim u krevetu i čitam. Izvučem sve svoje notbukove, kompjutere, muziku, slike, knjige o umetnosti i samo ležim i pomalo pušim. Gledam u sve, zaista samo gledam te stvari. Marina, uvek mnogo razmišljam o poslu, ali u radu na ovom albumu provela sam dosta vremena samo zureći, razumeš?Kad doručkuješ?- Ne doručkujem. (smeh)Znala sam. Ne doručkuješ. Da li popiješ kafu ili čaj?- Pijem „pelegrino“, mineralnu vodu s limunom, ja sam dobra italijanska devojčica. I samo ležim i pušim. Ponekad popijem zeleni čaj.Na novom albumu imaš pesmu „Prase“, mnogo mi se sviđa. Imaš li omiljenu pesmu?- Interesantno je što si rekla da ti se sviđa „Svinja“.Svinja zvuči lošije na engleskom. Prase je skoro slatko, ali svinja zvuči prljavo...- Da, svinja zvuči prljavo. U evropskoj kulturi nije lepo nekoga nazvati svinjom. To je nešto najgore što možeš da kažeš.Da li si zaljubljena?- Da li sama zaljubljena? Ne želim da ti odgovorim na to pitanje. Neću da mi svet sudi na osnovu toga da li sam u ljubavi ili ne.

Ko od majke rođena u Marininom performansu... Ledi Gaga
Ko od majke rođena u Marininom performansu... Ledi Gaga

Ledi Gaga i Marina Abramović
Ledi Gaga i Marina Abramović

Mnogi joj se dive... Marina Abramović
Mnogi joj se dive... Marina Abramović

Mozak mi je iscrpljenKad ideš na spavanje?- To zavisi. Mogu da zaspim u bilo koje vreme na bilo kom mestu. To je zato što mi je mozak stalno mnogo iscrpljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track