Izložba posvećena Desanki Maksimović na Vukovom saboru

Srpska pesnikinja

Izložba posvećena Desanki Maksimović na Vukovom saboru

Pop kultura -
Uz stihove koje će govoriti Rada Đuričin, izložba će biti otvorena 12. septembra (u 18 sati) u Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici, u okviru 80. Vukovog sabora

BEOGRAD - Izložba Biblioteke grada Beograda "Pamtiću sve", posvećena životu i stvaralaštvu velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, gostovaće od 12. septembra na Vukovom saboru.

Izložba je postavljena povodom obeležavanja 20 godina od smrti i 115 godina od rođenja pesnikinje, saopštila je danas Biblioteka.

Na 22 velika banera predstavljeni su najvažniji momenti iz njenog života i rada: detinjstvo i mladost, školovanje od Brankovine, Valjeva, Beograda do Pariza, prvi pesnički pokušaji i prvi objavljeni stihovi u časopisu "Misao", izlet Pen kluba po Dalmaciji, posleratna putovanja, boravci u ŠSR-u, gostovanja na svim značajnijim manifestacijama u tadašnjoj Jugoslaviji (Kurirček, Zmajeve dečje igre, Vukov sabor, Brankovo kolo...).

Predstavljene su i najznačajnije strane i domaće nagrade i priznanja koja je pesnikinja dobila za svog dugog i plodnog životnog veka.

Za realizaciju izložbe korišćena su dokumenta, fotografije, domaća i strana izdanja knjiga pre svega porodice Desanke Maksimović, zatim Arhiva Jugoslavije, Arhiva SANU, Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Arhiva Zmajevih dečjih igara, Vukovog Sabora...Autor izložbe je Olga Krasić - Marjanović, koautor (dizajn izložbe i kataloga) je Amalija Vitezović.

Uz stihove koje će govoriti Rada Đuričin, izložba će biti otvorena 12. septembra (u 18 sati) u Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici, u okviru 80. Vukovog sabora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track