Lepi Sansi otišao za 9,5 miliona dolara

Rekorder

Lepi Sansi otišao za 9,5 miliona dolara

Stil -
Pet kupaca nadmetalo se za kamen podigavši pet puta prvobitnu procenu od 1,85 miliona franaka u osmominutnoj bici, pre nego što je kamen prodat anonimnom kupcu

ŽENEVA - Dijamant koji su vekovima nosili kraljevi i kraljice, koji je korišćen za sklapanje saveza i otplaćivanje kraljevskih dugova prodat je sinoć za 9 miliona švajcarskih franaka (9,57 miliona dolara) na Sodbijevoj aukciji u Ženevi.

Dijamant "Lepi Sansi" jedan je od najvažnijih "istorijskih dijamanata koji su se ikada našli na aukciji", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

"Legendarni Lepi Sansi je istinski magičan kamen koji je očaravao generacije kraljevskih vlasnika i i dalje ima snažan uticaj na svakoga ko ga vidi", rekao je Dejvid Benet iz Sodbija. "Njegova vrhunska istorijska važnost odrazila se noćas u nadmetanju i izvanrednom rezultatu koji je postignut".

Pet kupaca nadmetalo se za kamen podigavši pet puta prvobitnu procenu od 1,85 miliona franaka u osmominutnoj bici, pre nego što je kamen prodat anonimnom kupcu.

Kamen od 35 karata isečen u obliku kruške pripadao je Pruskoj kraljevskoj kući i očekivalo se da će biti prodat za 2 do 4 miliona dolara.

Kamen je pronađen u rudnicima u Indiji i u 16. veku ga je u Konstantinopolju kupio Nikola de Arle, lord od Sansija.

Kamen je 1604. godine za 75.000 livri kupio francuski kralj Anri IV za svoju suprugu Mariju de Mediči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track