Madona poziva na mir na Bliskom istoku

Turneja

Madona poziva na mir na Bliskom istoku

Stil -
Pol zvezda, koja nije Jevrejka, ali je prisvojila jevrejsko ime Ester i zainteresovana je za jevrejsku mistiku kabalu, nazvala je turneju promocije svog novog albuma "MDNA" mirovnim koncertom

TEL AVIV - Pop zvezda Madona započela je na stadionu Ramat Gan kraj Tel Aviva, pred više od 30.000 fanova, svetsku turneju pozivom na uspostavljanje mira na Bliskom istoku.

"Ne možete biti moji fanovi i ne želeti mir u svetu... Ako ima mira na Bliskom istoku, može biti mira u celom svetu", poručila je sinoć Madona okupljenima na koncertu.

Madona (53) je istakla da je izabrala Izrael za početak svetske, devete po redu, turneje iz "vrlo specifičnog i važnog razloga".

"Kao što znate, Bliski istok i svi konflikti koji se dešavaju ovde hiljadama godina, moraju da stanu", kazala je Madona.

Madona, koja nije Jevrejka, ali je prisvojila jevrejsko ime Ester i zainteresovana je za jevrejsku mistiku kabalu, nazvala je turneju promocije svog novog albuma "MDNA" mirovnim koncertom.

Ona je 600 karata podelila jevrejskim i palestinskim mirovnim aktivistima.Vođa izraelskog levicarskog pokreta "Mir sada" Jariv Openhajmer izjavio je da su aktivisti na kratko razgovarali sa Madonom i pitali je da li može nešto da učini za mir, na šta je ona odgovorila da će o tome "reći više od jedne reči".Kasnije je publici rekla da su na koncertu i neke vrlo važne nevladine organizacije koje predstavljaju i Palestinu i Izrael.

"Ako želimo da se izdignemo iznad našeg ega i titula, imena naših zemalja i religija i odnosimo se prema svakome s poštovanjem i dostojanstvom, onda smo na putu mira", poručila je Madona. Ona je dodala da se "sukob nikada ne može rešiti nanošenjem bola drugom ljudskom biću".

I dok neki umetnici bojkotuju Izrael zbog politike prema Palestincima, Madonine veze s jevrejskom državom ojačcale su u poslednjih nekoliko godina, ukazao je AP. Ona je na hodočašhu u Izraelu bila 2004. i 2007. godine, a turneje 2008. i 2009. godine završila je sa dva nastupa u Tel Avivu.

Njeno interesovanje za kabalu izazvalo je kritike u Izraelu, gde je neki rabini kritikuju zbog mešanja u verske studije, namenjene nekome ko dobro poznaje jevrejsko pravo.

Madona je doputovala u Izrael prošle nedelje sa decom i dečkom Brahimon Zaibatom, u pratnji 70 osoba. Izraelski paparaci nisu joj dali mira već su stalno čekali ispred hotela "Dan" na obali Sredozemnog mora. Snimci sa njenih proba su ubrzo dospele na Internet, a njene i fotografije njene dece su objavljivane u izraelskim novinama od dana dolaska.

Posle Tel Aviva, Madona turneju nastavlja u Abu Dabiju., a nastupiće i u Istanbulu, Buenos Ajresu, Klivlendu i obuhvata tridesetak zemalja. Turneja obuhvata tridesetak zemalja, a završava se početkom sledeće godine u Australiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track