Japanke - loš izbor za vaše noge

Japanke - loš izbor za vaše noge

Stil -
Višesatno nošenje ove obuće može imati i dugoročne posledice po zdravlje stopala i tela

Udobne ali opasne!Japanke su većini omiljena letnja obuća jer se u njima noge ne znoje, lagane su i uglavnom nisu skupe. Odličan su izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani, ali stručnjaci kažu da nikako nisu dobre za duže hodanje jer mogu da izazovu neke potencijalne zdravstvene probleme. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi umesto njih trebalo nositi drugačiju obuću:

Meki đon Ono što se vama možda čini kao dobra karakteristika japanki, njihova mekoća i udobnost, zapravo je ono što dovodi do toga da se stopalo krivi prema unutra. Ovo može uzrokovati bol u peti, svodovima, mekom delu oko prstiju i samim prstima.

Naprezanje tetivaMala traka u obliku slova V između prstiju jedino je što veže vašu nogu uz japanke. Zbog toga pri hodu konstantno grčite prste, a mišići i tetive rade „prekovremeno“. Ovo se može razviti u tendinitis, odnosno upalni proces u mišićnim tetivama.

Zadebljanja stopalaNošenjem ravne obuće koža na petama postaje tvrda, a budući da su stopala izložena vazduhu, može postati i vrlo suva, zbog čega često puca i krvari, što zna da bude veoma bolno i neprijatno.

Bol u kukovimaHodajući u japankama, ljudi obično skraćuju korak i hodaju neprirodno, a to može da izazove i bol u drugim delovima tela, poput kukova i donjem delu leđa.

Bol u listovimaAko obično nosite obuću s malo povišenom petom, ravna obuća bi vam mogla rastegnuti mišiće u listovima noge, zbog čega se može javiti jaka bol.

Česta oštećenja gležnjevaIščašeni gležnjevi leti su česta pojava, vrlo često upravo zbog nošenja japanki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track