Žene pre 600 godina nosile brushaltere!

Istorija donjeg veša

Žene pre 600 godina nosile brushaltere!

Stil -
Prvo bio izmišljen brushalter, potom je usledio korset, a zatim ponovo drugačije dizajnirani brus

BEČ - Arheolozi u Austriji naišli su na revolucionarno otkriće koje će promeniti istoriju donjeg veša - žene su pre 600 godina nosile bruseve! Univerzitet Inzbruk saopštio je da su arheolozi pronašli četiri lanena brushaltera iz srednjeg veka u jednom austrijskom zamku. Modni stručnjaci kažu da je otkriće veliko iznenađenje jer se do sada verovalo da se brushalter pojavio pre nešto više od 100 godina kada su žene odbacile korsete.Sada se ispostavlja da je prvo bio izmišljen brushalter, potom je usledio korset, a zatim ponovo drugačije dizajnirani brus.

Jedan od otkrivenih primeraka "veoma podseća na moderan brushalter", kaže Hilari Dejvidson, modni kustos u Londonskom muzeju: "To je neverovatno otkriće." Iako je donji veš pronađen 2008. godine, o tome se nije govorilo u javnosti sve do danas, kaže arheolog Betariks Nuc koja je i pronašla brushaltere.Nuc je ispitala svoj nalaz i utvrdila da su predmeti autentični. Ona je održala predavanje o svom otkriću prošle godine, ali je javnost za njega čula tek nedavno, u članku Bi-Bi-Sija."Nismo mogli da verujemo. Na osnovu onoga što smo znali, ništa slično brushalteru nije postojalo u 15. veku", rekla je ona AP-u.Univerzitet Inzbruk saopštio je da su četiri brushaltera deo od preko 2.700 platnenih fragmenata koji su pronađeni pomešani sa ostacima drveta, slame i kože.Četiri lanena predmeta podsećaju na savremene brushaltere sa izraženim korpama, a jedan naročito liči na današnje verzije sa dve široke trake za ramena i trakom koja se vezivala na leđima i koja nije sačuvana ali se pretpostavlja da je postojala na osnovu iscepanih ivica, saopštio je Univerzitet.

Donji veš nije bio samo funkcionalan, već je bio ukrašen čipkom i vezom što znači da je napravljen i da se dopadne onoj koja ga nosi, dodaje se u saopštenju.I dok se zna šta su žene nosile u tom periodu, njihov donji veš je nepoznanica tako da je ovo otkriće "neka vrsta karike koja nedostaje" u istoriji ženskog donjeg veša, kaže Dejvidsonova.

Žene su eksperimentisale sa nekom vrstom bruseva još od kraja 1800-ih, a prvi moderni brushalter patentiran je početkom 19. veka. Veruje se da ga je izmislila pripadnica njujorške elite Meri Felps Džejkob kojoj se nije dopalo kako joj haljina pada preko krutog korseta.U zamku Lemberg u Tirolu pronađen je i laneni komad odeće koji podseća na gaćice, ali Nuc kaže da je reč o muškom donjem vešu jer žene tada ništa nisu nosile ispod sukanja."Gaće su smatrane simbolom muške dominacije i snage", rekla je Nuc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja