Njujork za korak ispred svih

Grad koji nikad ne spava

Njujork za korak ispred svih

Stil -
Jedan od najvećih gradova na svetu centar je zabave i šopinga. Poznat je po Kipu slobode, oblakoderima, muzejima, ali i po energiji kojom zrači

Fascinantan grad!Njujork ili, kako ga još zovu, Velika jabuka, u kojem živi osam miliona stanovnika, sastoji se od pet opština: Menhetna, Bronksa, Bruklina, Kvinsa i Stejten Ajlenda. Smešten na tlu na kojem se sreću ušće reke Hadson, tesnac Long Ajlend i Atlantik, on je važna luka i kapija kroz koju u SAD ulaze milioni imigranata. Menhetn, večna inspiracija za mnoge filmove i knjige, naseljava 1,5 miliona stanovnika koji čine jedinstveni svet - Njujork siti. Na prvi pogled deluje da je nemoguće snaći se u njemu, ali vrlo brzo shvatite da je sortiranje ulica po brojevima prava stvar jer veoma olakšava snalaženje. Grad se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork u čast vojvode od Jorka. Danas je ovaj grad čuven po oblakoderima, muzejima, pozorištima, galerijama, međunarodnim korporacijama i berzi. Današnji simboli Njujorka su: Vol strit, Kip slobode i Bruklinski most, koji spada u najveće i najduže mostove, a spaja Menhetn i Bruklin. Donedavno su jedno od važnih obeležja grada bili oblakoderi Svetskog trgovačkog centra, popularne kule bliznakinje, koje su srušene 11. septembra 2001. u terorističkom napadu.

PrevozGradski prevoz pokriva skoro sve delove grada. Podzemna železnica je u današnje vreme mnogo sigurnija i brža nego što je to nekada bila i najbrži je način da se prevezete s jedne tačke grada na drugu. Turistima su autobusi zgodniji za prevoz od podzemne železnice jer lako možete izaći ukoliko usput vidite neko zanimljivo mesto koje želite da obiđete. Taksi je najbolji izbor za one koji nekuda žure, za grupe ili ako je noć, a žuti taksiji s tablom na krovu najomiljeniji su.

Kineska četvrtS više od 200.000 stanovnika, sedam novina na kineskom jeziku i oko 150 restorana, Kineska četvrt je najpoznatiji etnički kvart Menhetna. Kineska hrana i Ulica kanal su najčešći razlog za dolazak turista u ovaj deo grada, u kojem su Kinezi sačuvali zaista mnogo od svoje tradicije.

Peta avenijaPeta avenija simbol je prestiža i u njoj se nalaze najluksuznije vile, hoteli, crkve i prodavnice. U ovoj ulici uvek je gužva, a naročito tokom božićnih praznika. Ovde možete videti šta će uskoro postati trend, a možete posetiti Rokfeler centar, kao i Muzej moderne umetnosti.

Central parkZelena oaza u centru grada zauzima šest odsto površine Menhetna. U njemu ima više od 26.000 stabala i oko 9.000 klupa. U sklopu parka su i zoološki vrt, jezera, sportski i zabavni centri. U kamenom zamku Belvedere danas se nalazi opservatorija i prodavnica suvenira. U obilazak parka možete ići i organizovanim turama, koje uglavnom vode volonteri. Central park je najposećeniji u SAD, svake godine njime prošeta oko 35 miliona ljudi. Odlazak tamo za Njujorčane predstavlja beg iz gradske vreve.Kip slobodeKip slobode može se obići svakog dana od 9.30 do 17 časova. Nekada se moglo i ući u njega, ali nakon terorističkog napada mere bezbednosti su pooštrene. Statua je, inače, poklon prijateljstva Francuske građanima SAD i najpoznatiji je simbol slobode i demokratije na svetu. Postavljen je 1886, a kompletno restaurisan 1986. godine.Obilasci uz šetnju i kafuNjujork je jedno od najneobičnijih i najzanimljivijih mesta u Americi. Ovaj grad nudi za svakog ponešto, bilo da volite modernu ili staru arhitekturu, provod do ranih jutarnjih sati, vožnju trajektom rano u zoru. Ukoliko imate vremena, najbolji način da obiđete ovaj grad svakako je šetnja, a mesta koja morate da posetite kako biste mogli da kažete da ste videli Njujork su kineski i jevrejski deo grada, arhitektonski biseri Menhetna i Metropoliten i Moma muzej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track