Namirnice koje se ne drže u frižideru

Pravila čuvanja hrane

Namirnice koje se ne drže u frižideru

Stil -
Zbog hladnoće krompir i luk će promeniti ukus i oblik i brže će propadati. Paradajz u frižideru čuvajte samo ako ćete ga kuvati, a ne jesti svež

U slučaju da možda do sada niste znali, neke namirnice nikako ne treba držati u frižideru već isključivo na sobnoj temperaturi jer menjaju ukus i brže propadaju. Krompir, beli luk i paradajz samo su neke od njih.

KrompirHladnije temperature negativno utiču na njegov ukus pa ga držite u špajzu u papirnatim kesama ili poređanog na čistom papiru. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja doprinosi da krompir brže propadne.

HlebAko želite da ga sačuvate duže od dva dana, bolje je da ga stavite u zamrzivač, pa da ga kasnije podgrejete u mikrotalasnoj ili rerni.

Citrusno voćeNjega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandže u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.Kečap i pekmezKupljeni pekmez, kečap i gotove salate u teglama ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.

ParadajzU frižideru dobija bledu boju i postaje brašnjav, pa ga zato treba držati na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali sazrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad je zreo, može da traje tri dana.

LukLuk voli da stoji u originalnoj mrežastoj kesi u kojoj je i kupljen ili u nekoj drugoj koja omogućava protok vazduha, a najviše mu prija srednja (nikako visoka) temperatura (od 15 do 20 stepeni). Držite ga na suvom i tamnom mestu dalje od krompira jer ispušta vlagu i gasove koji na njega negativno utiču i izazivaju njegovo truljenje.Beli luk će ostati u dobrom stanju i do dva meseca ako ga držite u ostavi, na sobnoj temperaturi, u nečemu što omogućava da vazduh oko njega nesmetano cirkuliše. Veoma je bitno da ne bude na vlažnom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track