Zoran Radmilović u rukama Hane Selimović

Nagrađena

Zoran Radmilović u rukama Hane Selimović

Stil -
Hana Selimović, 25. dobitnica nagrade koja se dodeljuje u znak sećanja na glumca Zorana Radmilovića za "ostvarenje koje u majstorstvu igre, u smislu za neočekivani obrt i improvizaciju, izražava duh njegove igre", rekla je da je to za nju "velika privilegija"

BEOGRAD - U Ateljeu 212 večeras su uručene nagrade za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" i za epizodnu ulogu, glumicama Hani Selimović i Silviji Križan, za role u predstavama ostvarenim na ovogodišnjem 57. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Hana Selimović nagrađena je za tumačenje lika mlade žene Sene Zolj u predstavi "Otac na službenom putu" Abdulaha Sidrana, u režiji Olivera Frljića i izvođenju ansambla Ateljea 212.

Aleksandar Backović, izvršni direktor kompanije Novosti, koja dodeljuje ova priznanja, rekao je uručujući nagradu Hani Selimović, da je cilj te medijske kuće, koja stoji i iza nekih drugih značajnih nagrada, da afirmiše mlade ljude iz različitih sfera, od umetnosti do sporta.

"Hoćemo da nas bolje shvate, da ne budemo žuta štampa, već udžbenik za život", rekao je Backović. Hana Selimović, 25. dobitnica nagrade koja se dodeljuje u znak sećanja na glumca Zorana Radmilovića za "ostvarenje koje u majstorstvu igre, u smislu za neočekivani obrt i improvizaciju, izražava duh njegove igre", rekla je da je to za nju "velika privilegija".

Ona je zahvalila kolegama glumcima "što je inspirišu da veruje da se pozorište posle svih turbulencija mora vratiti samom sebi", a nagradu je posvetila svom ocu, Bojanu Selimoviću. Žiri je u obrazloženju naveo da je Hana Selimović "glumačkom inteligencijom i širokim registrom mogućnosti, savladala odustvo životnog iskustva i suvereno donela poetsku istinu i dramatičnu transformaciju lika tradicionalne žene u patrijarhalnoj porodici, u ženu koja, nakon hapšenja muža, čvrsto i odlučno preuzima ulogu stuba porodice".

"Hana Selimović se virtuozno, čitavim glumačkim habitusom, kreće između identifikacije s likom i distanciranja od njega, bravurozno oneobičavajući tako lik jedne "obične" žene" koja se, sticajem okolnosti, našla u središtu političkih zbivanja u jednom od najtraumatičnih perioda istorije SFRJ - vremenu Informbiroa.

Nagrada za epizodnu ulogu ostvarenu na 57.Sterijinom pozorju pripala je Silviji Križan za ulogu Glasnika u predstavi "Marat the Sade" Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz. Križanova je primajući nagradu rekla da "umetnost nije sport" i da je "u umetnosti jako teško odrediti ko je dalje skočio".

"Dobiti nagradu, to znači da smo se nekome dopali. Glumac uvek želi da se dopadne publici, i meni je zaista drago da sam se nekima dopala na Sterijinom pozorju", rekla je Križan. Nagrada za epizodnu ulogu dodeljuje se od 1965, a Silvija Križan je njena 47. dobitnica, dok je priznanje "Zoran Radmilović" ustanovljeno 1988, i glumac je može dobiti samo jedanput.

Među nekim dobitnicima tog prestižnog priznanja su Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Rastko Lupulović, Sergej Trifunović, Anita Mančić, Isidora Minić, Nada Šargin, Nikola Đurički i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track