Oprezno sa ukrasima

Sve mora da bude ispravno

Oprezno sa ukrasima

Stil -
Jelku pomerite što dalje od kamina i šporeta, jestive ukrase stavite van domašaja ljubimaca i dece i ugasite lampice kad idete na spavanje

Praznici bez stresa.Već uveliko ste okitili novogodišnju jelku i ceo stan je spreman za praznike. Ali da biste bili potpuno opušteni i na miru mogli da uživate u slobodnim danima i bez stresa preživeli dane oko Nove godine, veoma je važno da proverite da li je sve na svom mestu i da li su ukrasi postavljeni kako treba.Sklonite salvete dalje od svećnjakaAko je ikada vreme za svećnjake i dekorativne sveće na nekom ukrasnom aranžmanu, onda je to sada. Za vreme večere stavite ih na sredinu stola i upalite sveće, ali vodite računa da plamen ne dodiruje ukrasne grančice i da se vreo vosak ne sliva po svečanom stolnjaku. Kada budete završili s jelom, ako sveća i dalje bude gorela, pripazite da papirne salvete i drugi zapaljivi materijali budu dalje od nje.Odmaknite jelku od pećiOkićenu jelku nikako ne postavljajte u blizini TA peći, šporeta ili kamina. Ako imate malu decu ili ljubimca koji se znatiželjno vrzmaju oko nje obavezno je kukicom pričvrstite za zid ili povedite računa da je stalak stabilan da se ne bi srušila.Stavite ukrase van domašaja ljubimacaPsu ukrasi mogu da izgledaju kao hrana, a maloj deci kao igračka. Zato skinite s jelke jestive ukrase jer bi mogli da je sruše kako bi došli do njih i tako se povrede.Svetlucavi nakit kao što su šljokice, trakice i konfete mačke često dovode do ludila. One ga hvataju, igraju se njima, žvaću, a veoma često i progutaju. Ti predmeti mogu biti izuzetno opasni za njihov probavni trakt, što se manifestuje jakim povraćanjem i dehidracijom, pa je hirurški zahvat vrlo čest, a ponekad i jedini način rešavanja takvih slučajeva. Upravo zato ne dozvolite ljubimcima da se s njima igraju.

Proverite lampicePrvo što treba da uradite je da još jednom pregledajte svetleće lampice i proverite da li imaju neku pokvarenu sijalicu koja bi kasnije mogla da napravi problem. Novogodišnja jelka je takođe nezamisliva bez lampiona, pa vidite da li su postavljeni kako treba, jer kada se pregreju, mogu da zapale druge ukrase i da, ne daj bože, izazovu požar. Lampice nikada ne ostavljajte uključene kada izlazite iz kuće ili kada idete na spavanje. Jelku nipošto ne kitite svećama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track