Najnovije vesti

Ne biste verovali šta sve živi na našim stopalima!

Ne biste verovali šta sve živi na našim stopalima!

Stil
Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako počnu previše da se množe

Pete, prostore između nožnih prstiju i ispod noktiju naseljava oko 200 vrsta gljivica, objavili su američki naučnici u časopisu "Nature".

Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako počnu previše da se množe.

Naučnici Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Betesdi izdvojili su DNK gljivica s 10 odraslih osoba i sastavili novu kartu njihove rasprostranjenosti na ljudskom telu.

Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, temena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnih šupljina, s grudi, dlana i lakta.

Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na telu varira - najraznovrsnije stanište je peta na kojoj postoji 80 vrsta gljivica 0,60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju.

Dlan, podlaktica i lakat su sledeće lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, gdje ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gde ih ima do 10 vrsta.

Naučnici su zaključili da na ljudskom telu ima više vrsta gljivica nego što se dosad znalo, a rezultati studije će poslužiti u lečenju raznih kožnih gljivičnih oboljenja.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...