DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI SKRAĆENICA OK? Nastala je pre 177. godina i dnevno je koristite bar 177 puta
Foto: Profimedia

sve je dobro

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI SKRAĆENICA OK? Nastala je pre 177. godina i dnevno je koristite bar 177 puta

Zanimljivosti -
U svakodnevnoj komunikaciji skraćenica "OK" je neizbežna i uzimamo je zdravo za gotovo iako ne znamo njeno tačno značenje. Postoji više različitih teorija koje dokazaju njeno poreklo.

Skraćenica je nastala pre 177 godina i kolokvijalno znači "Sve je u redu". Raširila se po celom svetu i postala gotovo univerzalna. Termin je prvi put dokazano korišten u pisanju još u prvoj polovini 19. veka. Te davne 1839. godine, u bostonskom "Morning Postu" skraćenica O.K. pojavila se odštampana u obliku u kojem je poznajemo danas.

Iako se koristila umesto izraza "all correct" (sve tačno), moda tih godina je bila da se skraćenice namerno pišu nepravilno, to jest, onako kako se i čitaju (ko po Vuku).

Ilustracija (Foto: Facebook printscreen)
Ilustracija (Foto: Facebook printscreen)

Postoji mogućnost da OK dolazi i od skraćenice za "By the Order of the King", ili "po naređenju kralja", a neki smatraju čak i da se prvenstveno odnosila na nadimak američkog predsednika Martin Van Burena, čiji je nadimak bio "Old Kinderhook".

OK je danas uobičajen u celom svetu, a izgovoriti se može i neverbalnim gestom, spajajući kažiprst i palac ruke u krug. Ipak, pri upotrebi tog znaka treba biti pažljiv jer je u nekim zemljama Južne Amerike taj gest izrazito vulgaran i uvredljiv.

(History)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track