Zli blizanac pšenice: Ova biljka je vekovima trovala čovečanstvo (FOTO)
Foto: Profimedia

Opasno slične

Zli blizanac pšenice: Ova biljka je vekovima trovala čovečanstvo (FOTO)

Zanimljivosti -
Ova otrovna biljka iz porodice trava rasprostranjena je po celom svetu, a sličnost sa pšenicom među kojom najčešće raste čini je naročito opasnom

Od vremena kada su ljudi prvi put počeli da uzgajaju žitarice, zli blizanac pšenice bio je infiltriran među useve. U velikim količinama trava "pijani ljulj" (Lolium temulentum) može izazvati smrt, a u manjim jake halucinacije, piše portalu Newsweek.rs.Pijani ljulj je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava i rasprostranjen je po celom svetu, najćešće kao korov u žitaricama.

Naziv roda Lolium stari je rimski naziv za žitni korov, a ime vrste temulentum znači opijajući, jer konzumiranje zaraženog semena izaziva stanje slično pijanstvu. Seme je u suštini jestivo, ali zbog zaraze gljivicom Sclerotinia temulenti koja živi u simbiozi s ljuljem i sadrži alkaloid temulin, ovaj spoj u manjim dozama deluje narkotički i halucinogeno, a u većim dozama otrovno i može da napravi veliku štetu nervnom sistemu i čak izazove smrt. Samo 0,05 odsto udela pijanog ljulja u brašnu čini ga otrovnim.

Kroz istoriju, pijani ljulj je često pominjan, odnosno o njemu se govori u velikom broju tekstova - od Biblije, preko Ovidija, pa sve do Šekspira. U drevnoj Grčkoj, ova trava korišćena je u ritualima Demetri i Persefoni, a tokom srednjeg veka kao anestetik i sredstvo za smanjenje menstrualnog krvarenja.Osim toga, pijani ljulj je često dodavan u pivo kako bi mu dao "bolji udarac".

Iako su moderne poljoprivredne tegnologije uspele da ga eliminišu iz Evrope, pijani ljulj i danas uspeva da se sakrije na oranicama u Severnoj Africi i Aziji.(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:El Čapova narko mafija: Šta je zajedničko meksičkom narko-bosu, Majklu Korleoneu i Toniju Sopranu?Saudijska Arabija čini ratne zločine u Jemenu: Evo zašto Zapad okreće glavuIstorija reči: Evo kako su se jezici širili Evropom i Azijom (VIDEO)Povratak bakterija: Antibiotici više ne deluju, ali naučnici imaju idejuNajefikasnija drevna kontracepcija: Od ove biljke je nastao simbol za srce (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track