Najnovije vesti

(VIDEO) Evo šta bi se dogodilo kada bi naša planeta iznenada stala
Foto: Youtube Printscreen

Kad bi zemlja prikočila

(VIDEO) Evo šta bi se dogodilo kada bi naša planeta iznenada stala

Zanimljivosti

Hipotetički govoreći, šta bi se desilo kada bi se ta rotacija iznenada zaustavila?

Rotacija Zemlje ključna je za život na planeti, koji bi svakako, ukoliko bi se to desilo vrlo brzo nestao.Ako bi Zemlja stala, prvo bi sve što nije čvrsto prikačeno za podlogu poletelo ka istoku brznom od preko 1.000 km/h. Vetrovi bi duvali snagom eksplozije atomske bombe, a cunamiji bi prekrivali više od 30 kilometara kopna za manje od minut.

Foto: Pixabay, Ilustracija: Kosmički zraci
Foto: Pixabay, Ilustracija: Kosmički zraci

Imali bi 6 meseci vrelog leta i isto toliko ledene zime, a Sunce bi izlazilo jednom godišnje i to na zapadu, dok bi zalazilo na istoku.Ispipčenje na ekvatoru bi nestalo, a svi okeani povukli bi se zbog gravitacije na polove, što znači da bi na sredini ostao jedan džinovski superkontinent u obliku pojasa.Na kraju, magnetno polje bi nestalo i bili bi izloženi smrtonosnim kosmičkim zracima koji bi gotovo sigurno uništili sav život na planeti.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: ​Nulti svetski rat: Arheolog izneo teoriju o globalnom konfliktu koji se odigrao pre 3.600 godina Pre 175 godina: Na današnji dan je rođen turizam Neprocenjiva: Restaurirana najstarija ilustrovana knjiga na svetu (FOTO) Glupost i strah: Zašto se ljudi najviše boje stvari koje im najmanje prete? Zato što im je tako rečeno Geni ili naša volja: Šta odlučuje da li smo dobri ili zli?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...