PAMETNE KAO SEDMOGODIŠNJE DETE: Novi dokazi o visokoj inteligenciji vrana
Foto: Shutterstock

Istraživanje ptica kod Australije

PAMETNE KAO SEDMOGODIŠNJE DETE: Novi dokazi o visokoj inteligenciji vrana

Zanimljivosti -

One prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet

MOSKVA - Naučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana.

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim ššto su najpametnije ptice i ššto mogu da reššavaju probleme na nivou sedmogodiššnjeg deteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili neššto na ššta jošš nisu naiššli kod tih žživotinja.

Kako pišše "Nju sajentist", vrane koriste pomoćni alat kako bi lakšše nosile neke druge predmete - na primer, pomoću drvenog šštapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka žživotinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

„Jedna je vrana pomoću šštapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, ššto znaci da joj je alat olakššao kontrolisanje predmeta“, napisao je rukovodilac istražživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs.

Naučnici, međutim, napominju da je reč o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istražživanja potrebna za ptice u prirodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track