Najnovije vesti

MISTERIJA U DUBINAMA MORA: Jezivi zvuk dolazi sa dna okeana, a niko ne zna šta ga proizvodi
Foto: Youtube Printscreen

Morsko čudovište ili?

MISTERIJA U DUBINAMA MORA: Jezivi zvuk dolazi sa dna okeana, a niko ne zna šta ga proizvodi

Zanimljivosti
00:00h

Stanovnike jednog izolovanog kanadskog naselja mesecima muči nepoznati zvuk koji opisuju kao šum, "bip", ili "ping", a čini im se i da morski sisari i drugi morski svet takođe beži od njega.

Ova priča nekako odmah asocira na legende o morskim levijatanima poput krakena.

Kanadska vojska istražuje neuobičajen zvuk koji dolazi sa morskog dna blizu udaljene arktičke ispostave. Kako javlja CBS News, stanovnici naselja u Igluliku celo leto čuju buku čiji izvor ne mogu da utvrde. U novembru je vojni avion radarom pretraživao područje ali nije pronašao ništa neobično.

Tokom toplijih meseci ovu retko naseljenu regijiu naseljavaju morski sisari koje lokalno stanovništvo često lovi. Stanovnici su ti koji su prijavili zvuk i oni smatraju da upravo ta neprijatna frekvencija tera divljač. Ljudi koji su posetili područje privatnim jahtama su navodno takođe čuli i prijavili zvuk. Čini se da se može čuti blizu površine mora, ali i kroz trup brodova.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

CBS dalje izveštava da njihovi novinari nisu čuli nikakav zvuk, ali da su pronašli nekoliko teorija o njegovom poreklu: prva teorija glasi da je krivac jedna rudarska kompanija zbog prekomernog korišćenja sonara u potrazi za gasom i naftom. Ta kompanija je za CBS izjavila da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu. Druga teorija jeste da "Greenpeace" namerno plaši životinje sonarom, da ih Inuiti ne bi lovili. Organizacije je očekivano demantovala optužbe i potvrdila da poštuje prava naroda da love na tom području.

Kanadsko ministarstvo odbrane nije isključilo da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali i da je to malo verovatno. To nije prvi čudan zvuk koji je kanadska vlada morala da istražuje. Godinama se prijavljuje takozvani "vindzorski šum ", koji muči stanovnike Vindzora u Ontariju. Do današnjeg dana nije otkriven njegov izvor.

(Vintage News)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...