OD EPISKOPSKE MANTIJE DO CRVENO-BELE KAPICE: Evo kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz
Foto: Wikimedia Commons

DUH PRAZNIKA SE VRAĆA

OD EPISKOPSKE MANTIJE DO CRVENO-BELE KAPICE: Evo kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz

Zanimljivosti -

Krajem decembra, mališani širom sveta sastavljaju spisak želja i šalju ih krupnom deki koji živi na Severnom polu i nosi neobično crveno odelo. Opšte je poznato da je Deda Mraz inspirisan hrišćanskim svecem, ali ne i kako je čuveni episkop postao simbol Božića.

Sveti Nikola živeo je krajem trećeg i početkom četvrtog veka u Maloj Aziji, gde je bio episkop Mire Likijske, piše Story.rs.Bio je poznat po svojoj velikodušnosti - kao mladić je izgubio oba roditelja i nasledio njihovo bogatstvo, pa je rado pomagao siromašnima.Postoji mnogo legendi o njegovom životu, a jedna od najpoznatijih svakako je priča o tome kako je Sveti Nikola započeo običaj koji je danas veoma zastupljen širom sveta, posebno u zapadnoj kulturi: kačenje čarapa u kojima se kriju pokloni. Navodno je jedne večeri Sveti Nikola Čudotvorac kroz dimnjak kuće jedne siromašne porodice bacio vreću punu zlata. Ono je palo pravo u čarapu, koja je bila okačena iznad ognjišta kako bi se brže osušila. Zbog svoje skromnosti, molio je čoveka koji ga je jedne večeri spazio da nikome ne otkrije njegovu tajnu, ali ova priča nije dugo ostala skrivena.

Priča o nastanku Deda Mraza

U XVI veku, legende i običaji vezani za Svetog Nikolu u severnoj Evropi bivali su sve manje uticajni i zastupljeni. Neko je, međutim, morao da isporuči poklone namenjene najmlađima, pa je na tlu današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (posebno u današnjoj Engleskoj), korišćen lik iz starih priča nazvan "Otac Božić".Slično je bilo i u Francuskoj, gde je nazvan identično - Père Nöel. U Nemačkoj je nazivan Christkind i prikazivan kao beba zlatne kose, simbol novorođenog Isusa Hrista.Ubrzo po osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, doseljenici su ga pominjala kao Kris Kringle, a holandski imigranti u Americi širili su stare priče, u kojima su Kris Kringle i Sveti Nikola uobličeni u jedan lik - Sinterklaas i, kasnije, Santa Claus. U decenijama koje su usledile, on je nazivan na različite načine širom planete, ali se legenda o starijem čoveku velikog srca koji sprema najlepše poklone za dobru decu zadržala.

Deda Mrazov izgled

Česta je zabluda da je Deda Mrazovo crveno-belo odelo poteklo iz reklame za jedan popularni brend. Mnogo pre nego što je poznati napitak prvi put napravljen, Sveti Nikola je prikazivan u odeći crvene boje. U viktorijansko doba on je slikan u zelenim, crvenim, plavim i braon odorama, ali je crvena boja bila najzastupljenija.Sa sajta Story.rs preporučujemo vam još:UŽITAK ZA CELU PORODICU: Evo kako napraviti neodoljive novogodišnje kolačiće (RECEPT)DOM ISPUNjEN LjUBAVLjU NAJLEPŠI JE U OVO DOBA GODINE: Ana Ivanović otkrila kako je okitila novogodišnju jelku (FOTO)POKAJAO SE ZBOG RASKIDA, ALI PREKASNO: Ljubavna priča Anastasije Ražnatović i Miloša Teodosića je dobila neočekivani obrt (FOTO)JELKA JE VEĆ SPREMNA, A NA RED SU DOŠLI I POKLONI: Evo šta će Seka pokloniti Veljku i Jakovu za Novu godinu! (FOTO)ZA ĆERKICU IM BAŠ NIŠTA NIJE TEŠKO: Ivan Bosiljčić otkrio predivnu porodičnu anegdotu koju će Jelena i on pamtiti ceo život (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track