Najnovije vesti

(VIDEO) GODINAMA JE BIO POTPUNO PARALIZOVAN: Danas pomera ruke uz pomoć SOPSTVENIH MISLI!
Foto: Youtube Printscreen

Novo doba!

(VIDEO) GODINAMA JE BIO POTPUNO PARALIZOVAN: Danas pomera ruke uz pomoć SOPSTVENIH MISLI!

Zanimljivosti
00:00h

Pedesettrogodišnji Bil Kočevar ima ugrađene električne implante u motorni korteks mozga, a senzori su mu umetnuti i u podlakticu. To omogućava stimulaciju mišića njegovih ruku i šaka kao odgovor na signale iz mozga koje dekodira kompjuter.

Kočevar je ostao paralizovan od vrata prema dole, posle sudara njegovog bicikla sa kamionom. Osam godina kasnije, ponovo je u stanju držati šoljicu kafe u ruci i jesti viljuškom. To mu je omogućila nova tehnologija, nakon što je prvi u svetu imao operaciju za uspostavljanje kontrole nad rukama snagom misli.

"Pomislim šta bih želio da uradim i sistem to uradi za mene. Nije potrebno previše razmišljanja, moj mozak radi svoj posao", kaže Kočevar u razgovoru za Gardijan.

Eksperimentalna tehnologija Univerziteta Case Western Reserve iz Klivlenda u Ohaju, omogućila mu je da postane prva potpuno paralizovana osoba koja mozgom kontroliše hvatanje.

Zasad taj proces teče prilično sporo, ali naučnici veruju da je ovo dokaz da  koncept funkcioniše i da je samo potrebno unaprediti tenologiju dok ne postane rutinski tretman za ljude s paralizom. Uvereni su da će u budućnosti, senzori biti ugrađivani ispod kože da i bio potpuno nevidljiv.

"Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali verujemo da bi ovakve neuroproteze mogle osobama sa paralizom vratiti funkcije ruku i šaka kako bi mogli izvoditi svakodnevne aktivnosti, nudeći im veću nezavisnost", rekao je dr. Bolu Adžiboje, jedan od autora istraživanja objavljenog u medicinskom magazinu Lancet.

(klix)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...