(VIDEO) OKTOBAR JE EVROPSKI MESEC PODIZANJA SVESTI O DISLEKSIJI: Ove poznate ličnosti nekada su bile "loši" đaci, a danas su među najuspešnijima
Foto: Profimedia

Osobe sa poteškoćama u čitanju su često marginalizovane

(VIDEO) OKTOBAR JE EVROPSKI MESEC PODIZANJA SVESTI O DISLEKSIJI: Ove poznate ličnosti nekada su bile "loši" đaci, a danas su među najuspešnijima

Zanimljivosti -

Oktobar je Evropski mesec podizanja svesti o disleksiji. O ovoj temi se ne govori često i osobe sa poteškoćama u čitanju su često marginalizovane, a roditelji dece sa disleksijom ne znaju kako da se nose sa ovim izazovom.

foto: Profimedia

Disleksija podrazumeva siromašnu tehniku čitanja prosečno ili nadprosečno inteligentne osobe koja nema fizičke, psihičke ili neurološke teškoće koje mogu biti smatrane uzrokom problema u čitanju.

"Polazna pretpostavka je da je već uložen odgovarajući napor kako bi se savladala ova veština, te da siromašna tehnika čitanja nije posledica neodgovarajućeg pristupa u usvajanju tehnike čitanja. Uzrok nastanka disleksije je jezički poremećaj, a ne niska intelektualna sposobnost ili vizualno oštećenje. Smatra se da svaka deseta osoba u svetu ima poteškoće sa čitanjem", objašnjava defektolog-logoped Dragana Filipović.

foto: Foto: Privatna arhiva

Kasno progovaranje predstavlja jedan od uzroka i ranih simptoma disleksije. Ova deca obično progovore kasnije, sporo usvajaju nove reče i imaju siromašan vokabular. Njihov govor je teško razumeti zbog brojnih grešaka u izgovoru glasova. Pored toga, vrlo često, ova deca koriste nepravilne gramatičke oblike. Neki drugi rani znaci disleksije mogu biti poteškoće u praćenju dva ili više naloga u isto vreme, teškoće u vezivanju pertli, "nespretnost" u koordinaciji koja utiče na uspešno učestvovanje u sportskim aktivnostima.

foto: Profimedia

"Uz stručnu pomoć logopeda moguće je savladati tehniku čitanja i ublažiti simptome disleksije, te na taj način izbeći frustracije deteta tokom školovanja i odrastanja. Međutim, vrlo je važno sa se roditelji obrate na vreme logopedu kada primete da dete pokazuje poteškoće u usvajanju govora i jezika na predškolskom uzrastu ili ukoliko primete da dete kasni u savladavanju čitanja i pisanja za vršnjačkom grupom.

foto: Profimedia

Pored rada sa logopedom neophodno je pomoći detetu sa disleksijom da razvije dodatne talente i veštine jer su neretko ova deca nadprosečno inteligentna u drugim oblastima kao što je socijalna inteligencija, kreativnost i dr", kaže Filipovićeva.

Zanimljivo je da se među osobama sa disleksijom nalaze mnoge visoko inteligentne i uspešne ličnosti poput Alberta Ajnštajna, Toma Kruza, Džejmi Olivera i Ričarda Brensona.

foto: Reuter

Pogledajte kako je izgledalo školovanje jednog od najbogatijih ljudi na svetu, Ričarda Brensona i kako je ovaj biznismen mislio za sebe da je glup.

Džejmi Oliver je bio raspoređen u specijalnom odeljenju kao “glupo dete” jer nije bio u stanju da savlada čitanje.

foto: Reuter

Jedan od najpoznatijih kuvara današnjice smatra da obrazovni sistem ne treba samo da se svodi na ocenjivanje, već treba da pomogne deci da prepoznaju one oblasti u kojima su dobri i u tom pravcu razvijaju svoje talente.

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track