KRISTIJAN JE BEJZBOL SENZACIJA U AMERICI, A POREKLOM JE IZ TREBINJA: Praunuk Rista Jelića postao sportska zvezda (FOTO)
Foto: Instagram/christianyelich22

bravo!

KRISTIJAN JE BEJZBOL SENZACIJA U AMERICI, A POREKLOM JE IZ TREBINJA: Praunuk Rista Jelića postao sportska zvezda (FOTO)

Zanimljivosti -

Autfielder profesionalne bejzbol ekipe Pivara iz Milvokija, Kristijan Stepan Jelić trenutno je najveća senzacija MBL lige i jedan je od najozbiljnijih kandidata za najkorisnijeg igrača prvenstva. Reč je dakle o američkoj bejzbol senzacija trebinjskog porekla.

My heart ❤️

A post shared by Christian Yelich (@christianyelich22) on

Kristijan je rođen 5. decembra 1991. u Tauzend Oksu u Kaliforniji. Njegov sportski talenat prepoznat je još u detinjstvu, a tokom srednje škole igrao je fudbal, košarku i bejzbol. Međutim, tokom školovanja usresredio se na bejzbol i očito nije pogrešio. 2010. godine izabran je među 100 najboljih srednjoškolskih igrača u Americi, gde je na tom izboru zauzeo 34-tu poziciju i mesto u drugom najboljem sveameričkom srednjoškolskom timu. Iako je imao punu stipendiju za Univerzitet Majami, izabrao je da izađe na profesionalni Draft gde su ga sa 23-će pozicije prvog kruga izabrali Merlinsi, takođe iz Majamija.

My Favorite All Star⭐️❤️

A post shared by Christian Yelich (@christianyelich22) on

Tokom karijere u Majamiju samo ponekad je pokazivao raskošan talenat, posebno 2016. kada je dobio nekoliko glasova za najkorisnijeg igrača lige. Odluka uprave Majamija da ga trejduje u Milvoki pokazala se kao prekretnica u karijeri Kristijana Jelića. Pivari iz Milvokija imali su ambicije da malo poboljšaju svoju ofanzivnu igru i prošire sastav kvalitetnim napadačima, ali ni u najluđim snovima nisu mogli sanjati da će od njihovog prosečnog tima Kristijan napraviti kandidata za titulu, a sebe vinuti među najveće zvezde MBL lige. Priznanje za svoje odlične igre dobio je izborom za nastup na Olstar utakmici, a sportski novinari ga vide, kao što već rekosmo, kao ozbiljnog kandidata za MVP igrača MBL lige. Ligu predovodi u gotovo svim ofanzivnim kategorijama, a vrlo dobar je i u odbrani.

❤️❤️

A post shared by Christian Yelich (@christianyelich22) on

Veza mladog Kristijana sa Trebinjem je njegov praded Risto Jelić. On je još 1904. godine iz rodnih Mostaća odselio u Geri u Indijani. Tamo se zaposlio u mlekari čuvenog Mihajla Dučića, takođe Trebinjca. Bio je aktivan u srpskoj zajednici i veliki prijatelj sa Petrom Sekulovićem, ocem glumca Karla Maldena. U Geriju ga je sa Srpkinjom Anom Lješević venčao sveštenik Petar Stijačić, isto rodom iz Trebinja. Inače, Kristijan nosi pradedovo anglizovano ime, dok je srednje ime Stepan dobio po dedu Šćepanu, tako da je Kristijan u pravoslavnoj crkvi kršten kao Risto Šćepan Jelić. Kristijanova majka Ališa je tipičnog američkog melting pot porekla, pa zahvaljujući njoj Kristijan nema tipičan balkanski ili evropski izgled.

Ready for the All Star Game @christianyelich ?❤️

A post shared by Christian Yelich (@christianyelich22) on

Kuriozitet je da je najbolji američki bejzbol igrač srpskog porekla Vladimir Valt Dropo, takođe korenima bio iz trebinjskog kraja, tako da možda ne bi bilo loše u Trebinju početi igrati ovaj tradicionalni američki sport, jer talenta očito ima, piše Moja Hercegovina.

Kurir.rs/mojahercegovina.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track