POPELI SMO SE NA VRH OLIMPA: Pogledajte kako izgleda vožnja jednom od najdužih žičara u Evropi! (KURIR TV)
Foto: Kurir/A.G.

neverovatno

POPELI SMO SE NA VRH OLIMPA: Pogledajte kako izgleda vožnja jednom od najdužih žičara u Evropi! (KURIR TV)

Zanimljivosti -

U jednom trenutku pijete kafu na plaži na 28 stepeni i uživate u suncu, a u sledećem ste na visini od 2.365 metara, okruženi snegom i neverovatnim pogledom na planinski venac Taurus i prekrasne šuma borova.

Kada se popnete na njen najviši vrh Tahtali i sa vidikovca osmotrite oko sebe shvatićete zbog čega je ovo zapravo bio „dom bogova“, nekadašnji Olimp!

Do vrha je moguće doći žičarom, koja je danas prava atrakcija ne samo za turiste, već i za lokalce, a nalazi se na svega pedesetak kilometara od Antalije u Turskoj.

foto: Kurir/A.G.

Sa vidikovaca na visini od 2.365 metara, ukoliko je lepo vreme pogled seže na celu antalijsku regiju, neki kažu čak i do Kipra.

Na dnu stanice žičare koja se nalazi na nekih 700 metara možete doći kolima ili autobusom, a ako kojim slučajem dolazite preko neke agencije na more, ovu avanturu možete dodatno da rezervišete.

foto: Kurir/A.G.

Cena ulaznice u oba smera je 33 evra za odrasle, dok je za mališane 16,50 evra, a ukoliko nemate svoj prevoz do tamo, računajte na ovu cenu dodatnih desetak, petnaestak evra.

U razgovoru sa zaposlenim na žičari saznajemo da postoje dve kabine u kojoj stane po 80 ljudi, da su je 2007. izgradili Švajcarci, kao i da do sada nisu imali nikakvih neprijatnih situacija, što posebno ističu za sve one koji imaju manji ili veći strah od ove „lude vožnje“.

foto: Kurir/A.G.

Turci žičaru nazivaju „teleferik“, a vožnja traje petnaest minuta u jednom pravcu. Dok se penjete žičarom do vrha nekadašnjeg Olimpa, imate osećaj kao da se penjete na „vrh sveta“, bez preterivanja.

Poseban je osećaj kada vrh Tahtali okruže oblaci, kažu zaposleni „tada vas se čini kao da hodate po oblacima“, dodaju oni.

Ako ste veliki avanturista, sa ovog vrha možete se spuštati i paraglajdingom.

(Kurir.rs/A.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track