DUGO SE SUDILA I BORILA ZA PARE JER JE NJENA MAJKA BILA ŽRTVA PREVARE: Ona je sada najbogatija žena na svetu sa 73.600.000.000 $
Foto: Profimedia

na 12. mestu forbsove liste

DUGO SE SUDILA I BORILA ZA PARE JER JE NJENA MAJKA BILA ŽRTVA PREVARE: Ona je sada najbogatija žena na svetu sa 73.600.000.000 $

Zanimljivosti -

Fransoa Betenkort Majers (67) je najbolje kotirana žena na Forbsovoj listi milijardera za 2021. godinu.

Ona je unuka osnivača L'Oreala i najbogatija žena na svetu i zauzima 12. mesto na listi.

Fransoa Betenkort Majers
foto: Profimedia

Fransoa Betenkort Majers i njena porodica imaju oko 33 odsto udela u L'Orealu. Procena je da je njeno bogatstvo iznosi 73,6 milijarde dolara kada je formirana lista, a sada je poraslo na neverovatnih 78,7 milijarde dolara.

Unuka osnivača L'Oreal je član uprave od 1997. godine i predsedava porodičnim holdingom. Betenkort Majers je postala francuska naslednica L'Oreala 2017. godine kada joj je majka Lilian Betenkort, tada najbogatija žena na svetu, umrla u 94. godini.

Njeno porodično bogatstvo počelo je da akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Eudžin Šuler, razvio formulu za bojenje kose koju je nazvao "Oréale". Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat sa velikim portfoliom poznatih brendova, a većinska vlasnica je Šulerova unuka - Fransoa Betenkort Majers.

Fransoa Betenkort Majers
foto: Profimedia

Fransoa je takođe i predsednica filantropske fondacije svoje porodice, koja podstiče francuski napredak u nauci i umetnosti. Zajedno, L'Oreal i porodica Betenkort Majers dogovorili su se da doniraju 226 miliona dolara za popravku katedrale Notr Dam nakon požara u aprilu 2019. godine.

Nasleđe Betenkort Majers bilo je predmet senzacionalnog suđenja u Francuskoj, u kojem je muškarac osuđen za manipulisanje njenom bolesnom majkom zbog njenog bogatstva.

Odgajana je kao stroga katolkinja, napisala je nekoliko biblijskih komentara i dela o jevrejsko-hrišćanskim odnosima, kao i knjigu o grčkim bogovima. Fransoa je udata, ima dvoje dece i živi u Parizu.

Fransoa Betenkort Majers
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Forbes)

Bonus video:

01:10

Hamburek osvojio Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track