NA PIJACI SE POJAVILA GIGANTSKA NEPOZNATA VOĆKA! Iako ima PAPRENU CENU, prodaje se KAO LUDA jer kad se skuva liči na MESO (FOTO)
Foto: Profimedia

EGZOTIKA

NA PIJACI SE POJAVILA GIGANTSKA NEPOZNATA VOĆKA! Iako ima PAPRENU CENU, prodaje se KAO LUDA jer kad se skuva liči na MESO (FOTO)

Zanimljivosti -

Na društvenoj mreži Tviter osvanula je fotografija neobično velike voćke koja je malo kome, barem u Srbiji, poznata. Zove se džekfrut (jack fruit) i raste u Brazilu i Aziji, a u Evropu je došla zbog potreba vegana i vegetarijanaca.

Slika ovog voća sa najstarije pijace u Londonu, Borou Market, zbunila je mnoge korisnike Tvitera, jer se na njoj vidi da ova gigantska voćka košta oko 200 evra (odnosno 160 funti).

Oni koji se razumeju, bili su zgranuti cenom jer ova voćka u Brazilu ne košta više od jednog evra! Mnogi su se našalili da će oni koji uvoze džekfrut postati milioneri. Ipak, izgleda da je ovolika cena donekle i očekivana zato što je transport džekfruta jako komplikovan. Džekfrut je izrazito kvarljiv, i ne može da raste bilo gde.

Ovo voće ne može da se uzgaja u kišovitoj i hladnijoj klimi kakva je Britanska, jer mu je potrebna toplota. Pa ni u samom Brazilu cena ovog voća nije konstantna, već varira od mesta na kojem raste i na kojem se prodaje. Negde može da se ubere u neograničenim količinama, dok je u pojedinim krajevima njegova cena dosta visoka.

jackfruit, džek voće
foto: Profimedia

Plod je težak i ima jaku aromu koja ne odgovara svima. Ipak, naučnici veruju da je upravo ovo voće rešenje jednog od najvećih svetskih problema - gladi.

Iako se u Aziji smatra neukusnim, u razvijenim zemljama došlo je do povećanja potražnje zbog vegetarijanaca i vegana koji ga smatraju alternativom za meso. Navodno, kad se skuva, džek frut ima teksturu sličnu govedini ili svinjetini, a ako prezri, postaje presladak i može da se koristi isključivo kao desert.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46

NA KLIK DO SVEŽEG VOĆA, POVRĆA I DRUGE ROBE: U Subotici osnovana prva onlajn pijaca u Srbiji! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track