HOĆE LI RONITI NA DAH? Ne znamo kako će policija videti da li piškite u moru, a evo još SUMANUTIH pravila: Turisti nisu dobrodošli
Foto: Shutterstock

Novi propisi u Španiji

HOĆE LI RONITI NA DAH? Ne znamo kako će policija videti da li piškite u moru, a evo još SUMANUTIH pravila: Turisti nisu dobrodošli

Zanimljivosti -

Uz tačno utvrđena pravila oblačenja i ograničenja alkohola, španski regioni su za ovo leto doneli niz novih propisa koji će, kako su objasnili, naterati turiste da se pristojno ponašaju na odmoru.

0133727989, Španija, Palma de Majorka, Majorka
foto: Profimedia

Najviše se govori o zabrani uriniranja u moru, mnogi koji su namerili da godišnji odmor provedu u ovoj prelepoj i gostoljubivoj zemlji već povodom ove odluke zbijaju šale: pitaju se hoće li policajci, kako bi kontrolisali opuštene turiste, roniti na dah i može li im od toga pozliti jer prestupnika ima mnogo.

Naime, galicijski ribarski grad Vigo, koji se nalazi na obali Atlantika, odlučio je da kazni svakoga ko urinira u more sa 750 evra. Prekršaj je opisan kao „fiziološka evakuacija na plaži ili u moru“, a uriniranje na plaži je klasifikovano kao "manji prekršaj" i "kršenje higijenskih i sanitarnih propisa". Vlasti nisu precizirale kako će se tačno primenjivati novi zakon, a uz njega su donele još jedan: pranje šamponom ili sapunom u okeanu takođe biti kažnjivo novčanim kaznama.

Žena, More, Plaža, Kupaći
foto: Thinkstock, Shutterstock

I u drugim delovima Španije su osvanuli više nego interesantni vodiči za turiste.

Megafoni je takođe zabranjeni nakon pritužbi stanovnika na buku.

Ni ples, ni roštiljanje

U delovima Katalonije, na severoistoku Španije, vlasti su zabranile ples u nekim barovima na plaži. U nekim selima i vatromet i roštiljanje su zabranjeni zbog zabrinutosti da bi mogli izazvati požare – vatrogasci su se već borili sa nizom požara.

Paljenje vatre i roštiljanje na plaži, naizgled nevine zabave, mogu vas koštati 1.500 evra u San Pedro del Pinatar, letovalištu u Mursiji, na jugoistoku Španije, koje je takođe zabranilo mokrenje u moru još 2017.

Turisti (ni)su dobrodošli

žena, naređivati, megafon
foto: Profimedia

Iznervirani što su trotoari stalno pretrpani ogromnim grupama turista, vlasti u Barseloni su ograničile broj obilazaka sa vodičem. U ulicama gradskog jezgra ovog mediteranskog grada samo 15 ljudi moći će da se pridruži obilasku, dok je u ostalim oblastima broj ograničen na 30.

Precizirano je da u nekim od najpopularnijih atrakcija može da bude samo troje do osam ljudi. Isto tako, obilasci će biti dozvoljeni samo u jednom pravcu i mogu da se koriste najviše 24 ulice (!). Kada vodiči žele da objasne nešto, „treba da pronađu prostrana područja kako bi drugi mogli da prođu“. Naravno, bez megafona!

Nemci da se dozovu pameti!

Muka zbog tzv. antisocijalnog ponašanja među pijanim turistima (čitaj: tuće) naterala je vlasnike restorana da svima zabrane da nose fudbalske majice u Plaja de Palmi na Majorki, odmaralištu koje je popularno među Nemcima.

Navijači Nemačke
foto: Reuters

Kupaći kostimi i predmeti kupljeni od uličnih prodavaca takođe su zabranjeni nakon što su restorani i javne ustanove sastavila pravila oblačenja. Ljudima bez majice takođe će biti odbijena usluga. Za sada 11 restorana ima QR kod na ulazu da gosti mogu da provere šta smeju, a šta ne mogu da nose.

Nema opijanja

U nastojanju da se suzbije pijančenje, turisti na all-inclusive uslugama ograničeni su na šest pića dnevno nakon što je vlada Baleara donela nove zakone. Do sada su ovi sveobuhvatni paketi za odmor značili da su turisti mogli da piju koliko žele, pa su često izazivali haos.

Pijani, Učenici, đaci, Opijanje
foto: Shutterstock

Pravila, koja važe za Magaluf i Palmu na Majorci, kao i u delovima Ibice, uz ovo zabranjuju prodaju alkohola između 21.30 i osam sati ujutru, akcije u restoranima tipa uzmeš piće – dobiješ dva, srećne sate.

Vodeni sportovi

Minjo, odmaralište u Galiciji, zabranjuje vodene sportove posle 10 sati ujutru, ali dozvoljava plivanje i sunčanje.

Šetanje ulicom u bikiniju ili gaćama

Barselona, Malaga i Palma de Majorka zabranjuju ženama da šetaju ulicama u bikiniju (muškarci u kupaćim gaćama bez košulje). Nepoštovanje ovog pravila košta 300 evra.

Nudisti

S druge strane, skidanje na plaži bilo je zabranjeno u Kadizu sve dok naturisti nisu u aprilu dobili bitku na sudovima protiv policije. Sada imaju svoje plaže daleko od ovog mesta.

Muke s ljubimcima

Čovekovim najboljim prijateljima nije dozvoljeno da budu na većini plaža širom Španije - barem nakon određenog vremena ujutru. Većina vlasnika pasa sada pokušava da se ušunja na na obalu pre nego što je bilo ko u blizini - posebno policija.

Pas
foto: Shutterstock

Džet ski

Još uvek nisu zabranjeni, ali na Kosta Tropikal, kraj obale Granade u južnoj Španiji, 1.000 lokalaca potpisalo je peticiju da se zabrani džet ski jer, kažu, prave takvu buku da narušavaju spokoj plaža. Udruženje za zaštitu životne sredine Amigos del Mar (Prijatelji mora) pokrenulo je dugotrajnu kampanju da se ovo područje oslobodi džet skija koji su im od vikenda učinili „pakao“.

(Kurir.rs/Inews)

Bonus video:

00:04

URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track